Un omagiu regal pentru sigheteni
By admin On 19 Feb, 2014 At 07:11 PM | Categorized As SlideShow, Timp liber | With 1 Comment

Alteţa Sa Regală Paul de România a lansat la Sighetu-Marmaţiei volumul „Un omagiu regal pentru România adus de stră-nepotul MS Regele Ferdinand”

Print Paul de Romania 010 300x225 Un omagiu regal pentru sigheteni"Consider ca mi-am luat un angajament atunci cand am scris aceasta carte. Am moştenit arhivele regale şi am considerat că este de datoria mea să le protejez. Însă, în momentul în care s-a născut fiul nostru, perspectivele s-au schimbat, şi am realizat că este de datoria mea să împărtăşesc această istorie cu poporul român şi mai ales cu tinerii. Cred că volumul se va dovedi cu adevărat folositor, pentru că prezinta România sub o nouă lumină, mai caldă, mai profundă, lucru benefic pentru imaginea ţării noastre la nivel mondial", a declarat Prinţul Paul de România.

Cartea 215x300 Un omagiu regal pentru sigheteniLucrarea, închinată "adevărului şi căutării lui", vorbeşte despre rolul pe care l-au jucat membrii familiei regale în societatea românească, fiind, în acelaşi timp, şi "o ocazie să reevaluăm faptele să le analizăm şi să le înţelegem mai bine". Prefaţat de istoricul Alex Mihai Stoenescu, volumul bilingv (română, engleză), care a necesitat 5 ani de muncă, însumând peste 300 de pagini color, 900 de fotografii şi facsimile din arhiva personală a Prinţului Paul, este dedicat "victoriei obţinute în justiţie, prin care tatăl său, Prinţul Carol Mircea al României a fost recunoscut ca prim fiu legitim şi moştenitor legal al MSR Carol al II-lea".

Moştenind arhiva bunicului său – mii de scrisori, documente, jurnale şi poze ce nu mai fuseseră văzute de altcineva şi nici publicate, precum şi multe documente care au aparţinut unchiului său, Prinţul Nicolae – autorul dezvăluie adevărata istorie a regalităţii româneşti din perioada 1866 -1940, precizând că a încercat să structureze o istorie obiectivă a ţării sale, prin imaginea vieţii strămoşilor săi.

Print Paul de Romania 019 300x225 Un omagiu regal pentru sigheteni"M-am străduit să arăt, prin triumfările şi înfrângerile lor, rolul lor esenţial în istoria Familiei şi a Regatului. Carol I, primul Rege al României şi Prinţ de Hohenzollern – Sigmaringen, a eliberat ţara şi a pus bazele statului modern. Ferdinand I a unit Poporul Român, Carol al II-lea a adus stabilitate economică şi, prin fundaţia sa, a susţinut cu generozitate arta şi institutele culturale. La rândul lor, ceilalţi membri ai familiei regale – Regina Elisabeta (Carmen Sylva), Regina Maria, Pricipele Nicolae, Regele Mihai, surorile Regelui Carol al II-lea, – Marie (Mignon), Elisabeta şi Ileana – toţi au jucat roluri vitale în istoria Românei".

Print Paul de Romania 013 300x225 Un omagiu regal pentru sigheteniÎn prefaţa voumului, istoricul Alex Mihai Stoenescu accentueză faptul că "nu se poate scrie o istorie a României moderne şi a Monarhiei fără o istorie a Regalităţii"(…) "dincolo de instituţia monarhică şi de ocupanţii vremelnici ai Tronului, în istoria modernă a României au jucat un rol şi membrii familiei domnitoare şi regale. Este suficient să deschidem cartea de istorie şi îi vom întâlni la tot pasul. De la intervenţiile hotărâtoare ale Principesei Maria în decizia de intrare a României în neutralitate (1914), la apariţia primei linii dinastice a lui Carol II (1920), obligată să trăiască mult timp în exil, şi apoi la nefericita a doua linie dinastică începută în 1921 şi care nu a apucat să domnească în mod constituţional, la actele de binefacere şi la exemplul discreţiei regale la principesele Ileana sau Margareta, până chiar şi la atât de Print Paul de Romania 011 300x225 Un omagiu regal pentru sighetenicontroversata Elena Lupescu, decedată prinţesă "de România", membrii familiei regale au generat un mare interes pentru istorici", scrie Alex Stoenescu. Acesta atrage atenţia asupra faptului că este important pentru generaţiile de după anul 1989 să cunoască toată perioada "timpului istoric românesc, în care principi, principese şi regi şi-au legat destinul de soarta naţiunii române, unii trăind şi murind apoi departe de ţară, alţii având privilegiul de a se întoarce în ţara eliberată. Şi poate că, după felul cum este înţeleasă astăzi istoria, în continuitate şi cu neaşteptate discontinuităţi, vlăstare tinere vor merita din nou investiţia regală a naţiunii române". 

Print Paul de Romania 020 300x225 Un omagiu regal pentru sigheteniLa lansare, în sala Radio Sighet au fost prezenţi în mare număr tineri, elevi ai liceelor din municipiu precum, reprezentanţi ai unor instituţii din localitate. Cu ocazia lansării, profesoara Diana Pozman, directoarea Liceului „Regele Ferdinand” din municipiu i-a înmânat Prinţului Paul un volum cuprinzând istoricul liceului precum şi o plachetă reprezentându-l regele Ferdinand.

Print Paul de Romania 013 150x150 Un omagiu regal pentru sigheteni Print Paul de Romania 016 150x150 Un omagiu regal pentru sigheteni Print Paul de Romania 012 150x150 Un omagiu regal pentru sigheteni 

Print Paul de Romania 017 150x150 Un omagiu regal pentru sigheteni Print Paul de Romania 008 150x150 Un omagiu regal pentru sigheteni Print Paul de Romania 007 150x150 Un omagiu regal pentru sigheteni

 


Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Bjon spune:

    "un fals omagiu regal pentru romani" – vreti sa spuneti, sau "un omagiu regal impotriva romanilor".