Modificări abuzive în Codul de procedură civilă.
Românii care au debite restante faţă de bănci trebuie să se aştepte ca executările silite împotriva lor să înceapă într-un timp mai scurt, iar procedurile de executare să se deruleze mult mai rapid.
Sunt doar două dintre modificările abuzive, cu impact devastator asupra clienţilor persoane fizice ai băncilor, aduse de Legea nr. 138/2014 care a „corectat” în luna octombrie Codul de procedură civilă.
În contextul legislativ actual, executarea silită va putea fi demarată într-un timp foarte scurt, aceste prevederi avantajând în mod clar creditorul. Este evident că, pentru clienţii băncilor, aceste modificări se vor traduce în posibilitatea ca aceştia să ajungă mai rapid în situaţia de a fi executaţi silit, ceea ce poate conduce, printre altele, la blocarea conturilor acestora.
Modul de încuviinţare a executărilor silite va avea implicaţii dificile în sfera debitorilor: pe de-o parte vor fi privaţi de dreptul la un tribunal imparţial atunci când se va cerceta cererea de încuviinţare a executărilor silite şi, pe de altă parte, vor fi lipsiţi de liberul acces la informaţia personală referitoare la procedura de încuviinţare a executării silite, practic neavând nici un reper în timp, când şi cum vor fi executaţi silit.
Codul de procedură civilă a suferit modificări în luna octombrie, una dintre cele mai importante noutăţi fiind aceea că executorul judecătoresc poate să înceapă executarea silită fără să mai fie necesar să treacă prin instanţă. Astfel, una dintre modificările cele mai importante priveşte renunţarea la procedura încuviinţării executării silite de către instanţa de judecată prin revenirea la încuviinţarea executării de către executorul judecătoresc.
Important!
În anul 2006, a fost introdusă în Codul de procedură civilă o prevedere similară, însă aceasta a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională care, în anul 2009, a decis că modificarea legii încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, executorii judecătoreşti neputănd fi asimilaţi magistraţilor.
comment closed