Comasăm sau nu comasăm?
By admin On 11 Dec, 2014 At 09:41 PM | Categorized As Actualitate, Prima pagina | With 0 Comments

Întrebare hamletiană la întâlnirea cu ISJ Maramureş.

Sedinta ISJ 4 300x200 Comasăm sau nu comasăm?Joi, 11 decembrie, la Primăria Sighet a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş şi directorii instituţiilor de învăţământ din Sighetu-Marmaţiei, având ca subiect proiectarea planului de şcolarizare pe anul 2015/2016, precum şi discuţii privind comasarea unor şcoli, acolo unde numărul de elevi este mic, existând şi situaţii de clase simultane. Propunerea ISJ, prezentată de inspectorii Ana Maria Hitter şi Gheorghe Maiorescu, nu a fost agreată de dascălii prezenţi, unii afirmând că, în caz de comasare, copiii din zonele rurale ale Sighetului, aflate la până 10 km de oraş, nu ar mai frecventa cursurile, părere împărtăşită şi de primarul Ovidiu Nemeş, prezent la întâlnire.

Sedinta ISJ 1 300x231 Comasăm sau nu comasăm?„Am discutat cu părinţii din cartierele rurale, Iapa, Şugău, Cămara şi Valea Hotarului, şi mi-au spus că dacă se desfiinţează şcoala din cartierul lor, nu-şi mai duc copiii la şcoală pentru că ar avea costuri foarte mari, la fel şi distanţele… Am evaluat: am 70 sau 100 de copii şcolarizaţi în fiecare an sau să-mi iasă mie cu plus la buget învăţământul. Cu plus, ca să ce! Prefer să cheltui din bugetul local ca să am copii care fac şcoală. Că altfel mă va judeca Cel de Sus, că ce fac, le distrug viitorul să ne iasă bine la buget? Învăţământul e unul din sectoarele care trebuie susţinte financiar, indiferent de costuri. Pentru că noi trebuie să producem un popor, o naţie care să performeze. Şi, până la urmă, trebuie să investim în viitorul nostru” – a spus primarul ovidiu Nemeş.    

Sedinta ISJ 2 300x237 Comasăm sau nu comasăm?Reacţia reprezentanţilor ISJ a fost una ponderată: „Nu am venit cu propuneri clare de comasare. Atunci când vrei să faci o economie şi ai mai multe clădiri, comasezi. Dar nu avem o propunere clară, nu s-a gândit nimeni la desfiinţarea unei şcoli sau a unei grădiniţe. Comunitatea, Consiliul Local împreună cu directorii vor decide împreună ce va fi bine în viitor pe Sighet” – a spus Ana Maria Hitter.

Cei au hotărât să discute problema în cadrul unei alte întâlniri, urmând ca decizia comună să fie remisă ulterior Inspectoratului. 


comment closed