Justiţia românească cu pantalonii pe vine!
By admin On 4 Feb, 2014 At 05:14 PM | Categorized As Actualitate, Prima pagina | With 1 Comment

Ca la noi, la nimenea!!!

Dana OI 300x249 Justiţia românească cu pantalonii pe vine!Noul Cod penal şi Codul de procedură penală, abia intrat în vigoare la 1 februarie, după patru ani de dezbateri, va fi modificat, după reacţiile negative venite din partea magistraţilor cât şi a instituţiilor şi a organizaţiilor neguvernamentale. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Justiţiei a publicat un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea celor două Coduri, ca urmare a efectelor generate de noile reglementari penale. Necunoscând textul „inculpatelor” Coduri, pentru a afla care sunt de fapt problemele, ne-am adresat unui practician, avocat Daniela Oniţa-Ivaşcu.

Sistemul judiciar nepregătit, nu există logistică şi personal

„Noul Cod de procedură penală şi Codul Penal, găseşte sistemul de justiţie nepregătit, asta datorită faptului că nu au fost organizate seminarii privind implementarea noului Cod, există o lipsă de personal în sistem, atât în ceea ce priveşte magistraţii cât şi în ceea ce priveşte personalul auxiliar. De asemenea, instanţele nu au logistica necesară. Un exemplu tipic este arestul la domiciliu, introdus de noul Cod, o măsură bună, însă, din punct de vedere tehnic, nu există sistemul electronic de supraveghere a persoanei împotriva căreia se ia această măsură. Ori nu poţi pune poliţişti cu schimbul la casa celui în cauză! Deşi există această reglementare în Cod, ea nu poate fi pusă în practică, cel puţin deocamdată. Apoi, au fost create instituţii noi (judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară, etc.), a fost modificată terminologia, au fost reduse termenele de prescripţie, limitele de pedeapsă, etc.”

Justiţia se face prin oameni şi pentru oameni.

„Între coperţile unui dosar nu se află simple hârtii, ci destinele unor oameni. Ca atare, o incoerenţă legislativă nu face decât să aducă atingere în primul rând justiţiabilului. Justiţia se face prin oameni şi pentru oameni. Ori, în condiţiile unui haos juridic, cel care va suferi este tocmai justiţiabilul. Nu ştiu dacă noile reglementări vor aduce ceva pozitiv în ceea ce priveşte actul de justiţie şi, mai ales, nu ştiu dacă este ceea ce aşteaptă cetăţenii de la justiţia românească, o justiţie care, în prezent, este decredibilizată, asta şi datorită numeroaselor condamnări pe care Statul român le are la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Vechiul Cod: 45 de ani şi 24 amendamente

„Nu ştiu dacă aceste modificări sunt pozitive, chiar dacă unele dintre ele sunt în acord cu legislaţia europeană. Prcatic, s-a încercat o modificare a Codului Penal din 1969 (amendat până în prezent de 24 de ori). Ceea ce pot să spun este faptul că vreme de 20 de ani nu s-a reuşit să avem o practică unitară, cu atât mai mult acum, când noile Coduri vor face ca practica să fie şi mai neunitară, instanţele judecătoreşti pronunţându-se în diverse feluri pe speţe similare”.

Intrarea în vigoare a noul Cod nu a păcălit editurile

„O altă problemă este faptul că, un act atât de important cum este Codul, intrat deja în vigoare, să nu se găsească în librării! Ceea ce nu este normal pentru noi, cei din sistemul de Justiţie, este totuşi normal pentru edituri: ele nu tipăresc Coduri care vor fi modificate şi răsmodificate. Ar rămâne cu ele pe stoc!”.

 


Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Dumitru L. spune:

    Aşadar, a se continua tăt aşe! Oricum, la Sighet nu-i nimic de făcut cu Dreptatea, în bdiata ei…