O taxă ucigătoare
By admin On 31 Mai, 2014 At 09:16 AM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Taxa pe stâlp cade pe spinarea noastră: facturi mai mari la electricitate!
 

berze stalp 300x225 O taxă ucigătoareTaxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea să crească cu 2%, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. „Legislaţia spune că orice cost se regăseşte în preţul final“, a spus Havrileţ, adăugând că „nu poate fi estimat impactul asupra facturii, pentru că nicio companie nu a transmis încă la ANRE cereri de recunoaştere în tarife a taxei pe stâlp“. Dar nu e cazul să ne bucurăm. Impozitul pe construcţii speciale îşi va face loc în costul lunar al electricităţii cel mai devreme la 1 iulie şi cel mai târziu la 1 ianuarie 2014.

Taxa buclucaşă, care reprezintă argumentul suprem al statului în negocierile cu FMI pentru reducerea CAS, va aduce venituri mult peste aşteptări, după cum spunea, cu o zi în urmă, avocatul Gabriel Biriş. „Sunt foarte curios câţi bani strânge Ministerul Finanţelor Publice din impozit. A prevăzut 488 milioane lei tot anul, dar dintr-un studiu AmCham (Camera de Comerţ Româno-Americană) a rezultat că doar de la primele 38 de companii care au răspuns la sondaj ar colecta 1,1 miliarde lei. Asta înseamnă că, în realitate, în loc de jumătate de miliard de lei, Finanţele vor aduna până în decembrie peste jumătate de miliard de euro“, a spus Biriş. În opinia sa, susţinută de majoritatea mediului de afaceri, taxa pe stâlp este cel mai antieconomic şi antinaţional impozit din ultimii zece ani, cele mai afectate domenii fiind energia, agricultura şi logistica.

De aceeaşi părere este şi avocatul Remus Borza, administratorul Hidroelectrica în perioada insolvenţei, care a spus vineri că producătorii de energie nu vor putea suporta taxa pe stâlp. „Nu este sustenabilă. Este împovărătoare. Erodează profitabilitatea Hidroelectrica. Taxa este aberantă din perspectiva incidenţei asupra unor construcţii precum tunelurile săpate în inima muntelui sau utilajele instalate pe fundul lacurilor de acumulare. Şi taxa pe apa folosită este apocaliptică, de parcă ar fi sfinţită din râul Iordan“, a punctat Borza. Impozitul pentru construcţiile speciale, de 1,5%, a fost introdus la începutul anului, iar primul termen de plată a fost la 26 mai. Potrivit ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, autorităţile vor căuta soluţii pentru unele domenii (în special energia) unde impactul financiar al taxei pe stâlp este mult mai mare decât în altele.


comment closed