83% dintre români nu deţin competenţe digitale suficiente, iar 41% dintre angajaţii români, analfabeţi digital, potrivit Agendei Digitale a Consiliului Europei
România este o ţară foarte complicată, un tărâm al paradoxurilor. Forţa sa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% dintre angajați sunt analfabeţi digital, deşi România se află pe locul I în Europa în ce priveşte viteza conexiunilor digitale.
Potrivit Raportului Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), procentajul de persoane care folosesc internetul cel puţin o dată pe săptămână în Uniunea Europeană (UE) a crescut de la 60% la 72% începând cu anul 2010, iar România se află între ţările care au înregistrat importante progrese în acest sens. De asemenea, ţara noastră deţine în continuare o valoare fruntaşă când vine vorba de viteza conexiunilor digitale, dar, dacă la nivel european doar 20% din populaţie nu a utilizat vreodată internetul, în România procentul este dublu (42%). Acest fapt se reflectă la nivelul forţei de muncă. Dacă, în Europa, 39% dintre angajaţi şi potenţialii angajaţi deţin competenţe digitale insuficiente şi doar 14% nu posedă deloc abilităţi digitale, în România 83% din forţa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% este analfabetă digital.
Nici viitorul nu arată prea bine: dar 29,86% dintre elevi, aşi la utilizarea calculatorului
Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele la proba de evaluare a competenţelor digitale din sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2014: calificativul „utilizator experimentat“ l-au primit doar 29,86% dintre absolvenţi, 28,81% au intrat în posesia calificativului de „utilizator avansat“, 27,71% dintre absolvenţi au obţinut calificativul de „utilizator mediu“, iar 10,21% cel de „utilizator începător“.
comment closed