Angajatul român: câştigă puţin, dă toţi banii pe utilităţi şi… e pe cale de dispariţie
By admin On 28 Iun, 2014 At 07:45 AM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Un studiu ne prezintă portretul-robot al angajatului român. Concluzia este una tristă: angajatul român câştigă puţin, dă toţi banii pe utilităţi şi e pe… cale de dispariţie.

Angajat 300x224 Angajatul român: câştigă puţin, dă toţi banii pe utilităţi şi... e pe cale de dispariţiePotrivit studiului experţilor KeysFin (companie de servicii de business information şi credit risk management privind mediul de afaceri – n.r.), angajatul român are vârsta medie între 35-40 de ani, trăieşte la oraş, este căsătorit, are studii medii şi lucrează la privat, iar câştigul salarial al acestuia se situează între 1.500 şi 1.700 de lei. Din venitul lunar, dă peste 80% pe cheltuielile de administrare, adică pe facturi de utilităţi, taxe, impozite, rate la bancă şi consumul necesar traiului zilnic.

Potrivit experţilor KeysFin, în ultimii 15 ani, numărul salariaţilor plătitori de taxe, care alimentează şi bugetul fondului public de pensii, s-a micşorat în raport cu numărul de pensionari. Astfel, dacă în anul 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi 3,5 milioane de pensionari, ultima statistică publicată în luna mai 2014 de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că 5,7 milioane de salariaţi susţin, în prezent, un număr de 5,3 milioane de pensionari alături de 1,2 milioane de bugetari şi 4 milioane de copii şi adolescenţi. În acest ritm, afirmă specialiştii, în mai puţin de zece ani, România nu va mai avea bani de pensii din contribuţii şi va trebui să se împrumute masiv pentru a face faţă deficitului. Mai mult chiar: dacă ritmul se menţine, în următorii 15 ani populaţia României va ajunge la nivelul din 1946, adică la 16 milioane de locuitori. Statistica relevă faptul că, la ora actuală, rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor care lucrează este de 17,3% în România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Analiştii KeysFin consideră că „singura şansă a României să iasă din această criză este să ia măsuri urgente pentru stimularea economică”.


comment closed