România obligată să confişte bunurile provenite din infracţiuni
By admin On 28 Feb, 2014 At 11:19 AM | Categorized As Politica | With 0 Comments

Parlamentul European a adoptat directiva Monicăi Macovei

monica macovei 300x227 România obligată să confişte bunurile provenite din infracţiuniDirectiva europarlamentarei Monica Macovei (foto) privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni a fost adoptată marţi, 25 februarie, în Parlamentul European. Textul trebuie aprobat de Consiliu în următoarele săptămâni, după care statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune directiva în legislaţiile naţionale.

Europarlamentarul român a afirmat că negocierile au fost dificile, dar că directiva rezultată introduce norme minime la nivelul Uniunii şi noi modalităţi de confiscare.

„De exemplu, se vor putea confisca bani şi bunuri chiar dacă inculpatul este bolnav sau a plecat din ţară şi procesul penal nu se finalizează printr-o condamnare. Un pilon important al directivei este confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal. De exemplu, dacă eşti condamnat pentru o sumă mică de trafic de droguri, 1.000 de euro, judecătorul îţi evaluează toată averea şi, dacă nu o poţi justifica, ţi-o confiscă, prezumând că provine tot din traficul de droguri”, a adăugat Macovei.

„Sper că România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracţiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terţe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub preţul pieţei sau al donaţiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai uşor şi mai repede, astfel încât toţi vom avea de câştigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare”, a declarat Monica Macovei.

„În primul rând vor câştiga cetăţenii, pentru că în bugetele publice vor fi mai mulţi bani pentru şcoli, spitale sau pensii. Vor câştiga bugetele naţionale şi bugetul UE, pentru ca acestea vor creşte. Numai în 2009 traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinţe umane şi de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari şi numai 1% din aceste venituri uriaşe sunt puse sub sechestru sau confiscate. Asta înseamnă nimic. Banii rămân la infractori şi noi pierdem. Confiscarea nu este folosită în toate statele membre, iar legile la nivel naţional sunt inegale. Consecinţa este dezastruoasă. Lăsăm miliarde de euro anual să fie spălaţi şi băgaţi în economia licită sau subterană sau în reţele criminale”, a precizat Monica Macovei.


comment closed