Corupţie, discriminare şi antisemitism
By admin On 28 Feb, 2014 At 04:32 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

România condamnată în termeni duri de SUA

Discriminare 300x182 Corupţie, discriminare şi antisemitismBiroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american a elaborat un raport privind situaţia din România în 2013 intitulat "Practici în materie de drepturile omului", în care susţine că România este afectată de corupţie instituţională şi există tentative politice de compromitere a justiţiei, la care se adaugă discriminarea societală sistematică a unor categorii de persoane, abuzurile din penitenciare, ameninţări la adresa jurnaliştilor şi declaraţii antisemite.

Discriminare 1 300x200 Corupţie, discriminare şi antisemitism"Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat şi hărţuirea de către agenţi de poliţie şi jandarmi a deţinuţilor şi romilor, inclusiv moartea unei persoane în custodia poliţiei. Corupţia instituţională rămâne o problemă răspândită care afectează toate structurile societăţii. Discriminarea societală sistematică împotriva romilor afectează accesul acestora la o educaţie adecvată, la locuinţe, la servicii medicale şi la oportunităţi de muncă", reiese din raportul american.

Noua Dreapta Partidul Nationalist 300x300 Corupţie, discriminare şi antisemitismPotrivit documentului citat, alte probleme privind drepturile omului semnalate de-a lungul anului au inclus condiţiile precare din penitenciare şi tentativele constante ale unor personalităţi politice de a compromite independenţa justiţiei.

„Ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Au existat cazuri de violenţă şi de discriminare la adresa femeilor. Au fost semnalate unele declaraţii şi acţiuni antisemite, iar presa a continuat să publice articole cu caracter antisemit. Opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste au fost difuzate în continuare prin Internet. Agenţii guvernamentale nu au furnizat asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi”, se susţine în raport.

De asemenea, experţii americani au criticat şi discriminarea societală la adresa mai multor categorii de persoane.

justitie coruptie 300x224 Corupţie, discriminare şi antisemitism"Autorităţile judiciare au demarat acţiuni de inculpare şi pedepsire a oficialilor care au comis abuzuri. Autorităţile au amânat în mod repetat procese referitoare la presupuse abuzuri comise de poliţie, iar multe din aceste cazuri s-au soldat cu achitări. Chiar dacă legislaţia prevede sancţiuni penale pentru oficialii corupţi, instituţiile nu au aplicat legea în mod eficient, în principal din cauza problemelor din sistemul judiciar, astfel că oficiali implicaţi în acte de corupţie rămân uneori nepedepsiţi. Indicii de corupţie stabiliţi de Banca Mondială au evidenţiat corupţia ca fiind o problemă în România. În anul 2007, în cadrul tratatului privind aderarea ţării la UE, Comisia Europeană a stabilit un Mecanism de Cooperare şi Verificare pentru a monitoriza progresele României în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei", menţionează raportul în Secţiunea "Corupţie şi lipsă de transparenţă în instituţiile guvernamentale", precizează raportul.

Coruptie justitie 300x199 Corupţie, discriminare şi antisemitismÎn opinia experţilor din SUA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sporit în mod semnificativ ritmul proceselor în cazuri ale unor demnitari de rang înalt acuzaţi de corupţie.

„Verdictele în cazuri de corupţie au fost adesea lipsite de consistenţă. Numărul condamnărilor în cazuri de corupţie a crescut în cursul anului 2013”, subliniază raportul.

"Corupţia în rândul poliţiei contribuie la lipsa de respect a cetăţenilor pentru agenţii autorităţilor. Salariile mici şi lipsa stimulentelor a condus la lipsă de personal şi a contribuit la predispoziţia pentru mită a agenţilor forţelor de ordine", se adaugă în documentul citat.


comment closed