PSD Sighet şi-a flexat muşchii pe buget
Miercuri, 26 februarie, a avut loc şedinţa ordinară pe luna în curs a Consiliului Local Sighet cu şase puncte pe ordinea de zi, printre care, pe departe cea mai importantă, a fost aprobarea Bugetului local pe anul 2014, buget care a devenit „cuiul lui Pepelea”* pentru grupul consilierilor PSD: consilerul Sorin Vlaşin (preşedinte PSD Sighet) a cerut ca Serviciul Public de Gospodărire „Urbana” să prezinte un raport de activitate şi blocarea deschiderii bugetare până la prezentarea acestuia, raport care să fie trecut în proiectul de buget (?!), argumentând cu suspiciunile care ar plana asupra serviciului în cauză!
De bună credinţă, primarul Ovidiu Nemeş, nu s-a prins că, după inversarea raportului de forţe în urma ieşirii PNL de la guvernare, PSD-iştii sigheteni au decis să-şi flexeze muşchii, folosind „Urbana” pe post de Klaus Iohannis şi a completat cererea consilierului Vlaşin, propunând un raport „de la paşopt încoace”, respectiv „din 2008 şi până astăzi, pe fiecare ciclu bugetar, pe fiecare exerciţiu bugetar pentru toate lucrările efectuate”!
După un moment de stupoare, a urmat un haloimăs de opinii mai mult sau mai puţin argumentate, reproşuri şi promisiuni de prezentare în a raportului în şedinţa următoare sau, la nevoie, într-o şedinţă extraordinară.
Recurs la legea… proastă
Cu un argument împăciuitor dar legal, a intervenit consilierul Anişoara Mihali, care a explicat că bugetele localităţilor se aprobă înainte de prezentarea rapoartelor de activitate a serviciilor aflate în subordinea conisliilor local deoarece aceste rapoarte şi exerciţiul bugetar pe anul anterior trebuie finalizate până la sfârşitul lunii martie, iar votarea bugetului local trebuie făcută până la sfârşitul lunii februarie. „Legea, chiar dacă nu sunt de acord cu ea, trebuie s-o aplicăm. Logic şi normal era să avem situaţia pe anul trecut să ştim ce facem în anul în curs.”. Argumentul a fost întărit şi de secretarul Sorin Rednic, şi de directorul economic Ioan Bărbuş. Acesta a fost momentul în care, consilierul Petru Tomşa (preşedinte PDL Sighet) a propus un moment de reculegere pentru ruperea USL, iar preşedintele de şedinţă, Daniel Dunca, a propus cinci minute pauză. Grupul USL s-a retras ostentativ pentru consultări.
Comisia „trei în una”
Revenit din consultări, consilierul Sorin Vlaşin a venit cu o nouă propunere ce se voia cale de mijloc: constituirea unei comisii care să evalueze raportul societăţii „Urbana”. Au urmat propuneri şi autopropuneri în toate variantele posibilie (şi imposibile), comisia cu pricina fiind până urmă votată în varianta de trei comisii într-una, respectiv comisiile buget-finanţe, juridică şi cea de servicii. Cum chestiunea trebuia trecută pe un proiect de hotărâre, s-a decis – de data asta fără comisie – o pauză. Până la urmă bugetul s-a votat în unanimitate „aşa cum ne-am înţeles”, adică în varianta iniţială, în cuantum de 121,855 milioane lei, din care venituri din impozite şi taxe, vânzări de spaţii comerciale şi alte imobile, TVA pentru învăţământ şi unităţi descentralizate, în cuantum de 64,198 milioane de lei şi venituri proprii ale ordonatorilor terţiari de credit în sumă de 57,657 milioane de lei. Celelalte cinci proiecte de hotărâri s-au votat pe bandă. Probabil pentru ultima oară în acest mandat.
* (NA) Într-un dintre istorioare, personajul comic din snoavele populare româneşti, Perpelea şi-a vândut casa lui Arvinte, păstrându-şi numai un cui, bătut în peretele unei odăi, cu dreptul de a agăţa acolo haina şi căciula, motiv pentru a face vizite dese spre a se folosi de cuiul care era proprietatea sa. Aşadar, „cuiul lui Perpelea” înseamnă pretextul născocit pentru a stingheri pe alţii, un motiv şubred invocat de cineva spre a se amesteca intempestiv şi supărător în treburile altora.
comment closed