Dragnea negociază cu spioni chinezi
By admin On 25 Mar, 2014 At 02:29 PM | Categorized As Politica, Uncategorized | With 0 Comments

„Huawei” – alţii îi dau afară pentru spionaj, Dragnea negociază cu ei sisteme de "supraveghere"

Dragnea China 300x225 Dragnea negociază cu spioni chineziVicepremierul Liviu Dragnea, aflat într-o vizită de lucru în China, a promis că memorandumul semnat de Guvernul Ponta cu guvernul chinez, în care se prevedea participarea Huawei la construcţia unor sisteme IT, critice pentru siguranţa naţională, va merge înainte. Acesta a propus chinezilor să îşi aleagă un oraş din România, pentru a dezvolta "un sistem de supraveghere" care să permită creşterea "siguranţei cetăţeanului."

"Am propus să identifice un oraş unde să dezvolte un proiect-pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranţa cetăţenului", a anunţat Dragnea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu managementul companiei Huawei.

China este cunoscută drept cel mai resctrictiv stat în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi controlul pe internet. Presa chineză este în întregime controlată de Partidul Comunist, care, din 1999 a instaurat sistemul numit The Great Firewall pentru a cenzura informaţiile pe internet. Companii precum Facebook, Twitter, Google sunt interzise de regimul comunist.

O altă problemă creată de un asemenea acord este faptul că Romania este o ţară NATO, cel puţin pe hârtie, iar Huawei este dezavuată de majoritatea tărilor NATO.

Vicepremierul şi-a exprimat speranţa că "factorii decidenţi" ai companiei Huawei vor considera oportună propunerea şi vor investi în acest proiect: .

"Eu sper că ei să accepte propunerea pe care eu le-am făcut-o, dar alegerea va fi a dumnealor, pentru că ideea este să facă această investiţie pilot. Ei se pot consulta cu toate instituţiile din România, se pot consulta şi cu autorităţile locale, important e ca un astfel de proiect pilot să se realizeze în ţara noastră, pentru ca toate autorităţile locale din România să înţeleagă care este importanţa acestui stil de guvernare inteligentă care te poate ajuta să intervii rapid atunci când apar situaţii care pot pune în pericol siguranţa cetăţenului", a spus vicepremierul, citat de Mediafax.

Dragnea a apreciat că sistemul ar putea fi folosit inclusiv la plata taxelor la bugetul local sau central.

Reamintim că, în urma memorandumului agreat cu guvernul, Huawei ar urma sa participe în România la realizarea a cinci proiecte majore în domeniul IT, respectiv Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiecte de tip Guvernare Electronică, proiecte de tip Oraş Inteligent şi Reţeaua Naţională de Bandă Largă.

Compania Huawei, acuzată de spionaj în alte ţări

Merită menţionat faptul că Huawei nu este doar "o firmă străină", ci o companie care a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale atât în SUA cât şi în Canada, guvernele celor două ţări invocând creşterea ameninţării terorismului electronic. Marea Britanie a solicitat şi ea în ianuarie 2014 renunţarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinţe, citând "potenţiale vulnerabilităţi", în timp ce Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru reţeaua naţională australiană.

În iulie 2013, Richard Hayden fost director al CIA şi NSA, a reiterat şi detaliat într-un interviu acordat Australian Financial Review că firma chineză Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională a SUA, deoarece spionează pentru China, şi că firma i-ar fi cerut să facă lobby pentru chinezi.

Întâmplător, sau nu, vineri, 21 martie, la o zi după ce Liviu Dragnea a plecat spre Beijing, în Monitorul Oficial a apărut o ordonanţă de urgenţă, prin care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trece din coodonarea secretarului general al Guvernului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea, cel care le promite chinezilor că le dă pe tava orice oraş din România pentru a pune în operă proiectul pilot "de supraveghere" pentru creşterea "siguranţei cetăţeanului", descriere care sună cam a Big Brother sino-românesc. Prin aceeaşi ordonanţă, Constantin Niţă, ministrul Economiei, primeşte direct în coordonare politicile economice ale Departamentului pentru Energie. Numirea lui Niţă are loc în contextul în care noua paradigmă a politicii energetice româneşti se va baza pe investiţii venite dinspre Beijing. 


comment closed