Ruşii au efectuat exerciţii militare în Transnistria
By admin On 23 Mar, 2014 At 10:11 AM | Categorized As Politica | With 0 Comments

Preşedintele moldovean şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală repetare a scenariului din Crimeea în ţara sa.

R MoldovaTransnistria Provocari 300x169 Ruşii au efectuat exerciţii militare în TransnistriaTrupe ruse au efectuat exerciţii militare în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din R. Moldova, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al armatei ruse, în contextul în care această fostă republică sovietică se teme de repetarea scenariului ucrainean pe teritoriul său. Purtătorul de cuvânt al Districtului Militar de Vest, colonelul Oleg Koşcetkov, a declarat că aceste manevre au ca scop să antreneze trupele în vederea unui eventual atac inamic. În cadrul scenariului acestor exerciţii, una dintre principalele sarcini ale trupelor de menţinere a păcii a fost să asigure apărarea civililor în zone de luptă, a declarat el. Exerciţiile au fost efectuate în contextul în care preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală repetare a scenariului din Crimeea în ţara sa şi a anunţat că preşedintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, după modelul din Crimeea, alipirea la Rusia. UE va semna Acordul de Asociere cu R. Moldova până în iunie 2014, a anunţat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Acuzaţii

Rusia ar fi racolat militanţi din Transnistria, pentru a destabiliza regiunile din sudul şi estul Ucrainei, înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate stabilite pentru 25 mai, afirmă premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. ”Avem dovezi clare că agenţiile ruseşti au racolat mai mulţi aşa-zişi protestatari, de fapt gangsteri, cu misiunea să declanşeze un nou ciclu al violenţelor în sudul şi estul Ucrainei. Au adus aceşti militanţi de la bazele lor din Transnistria”, a declarat Iaţeniuk. El a adăugat că astfel de acţiuni ar face parte dintr-un plan al preşedintelui Vladimir Putin vizând organizarea unor provocări pentru a trimite armata în apărarea etnicilor ruşi care trăiesc în regiunile din sudul şi estul Ucrainei. În contextul crizei din Crimeea, Kievul a acuzat în mai multe rânduri Moscova că are în vedere o operaţiune militară în estul Ucrainei. Rusia a respins acuzaţiile, dar a asigurat că îi va apăra pe etnicii ruşi care ar fi ameninţaţi de naţionaliştii ucraineni.


comment closed