USL pregăteşte marea reorientare către Est!
By admin On 23 Ian, 2014 At 08:32 PM | Categorized As Politica | With 0 Comments

Sătul de criticile Uniunii Europene, premierul Victor Ponta a declarat clar că vrea o aprofundare a relaţiilor cu China şi Rusia.

ponta2 206x300 USL pregăteşte marea reorientare către Est!Democraţia este în recul în Europa de Est şi există pericolul „putinizării”, avertiza un raport al Freedom House din 2012. În prezent, putinizarea se manifestă fie prin întărirea unor regimuri clientelare şi cu tendinţe autoritare împotriva propriilor populaţii prin legi care restrâng libertăţile (vezi Ucraina şi Bulgaria), fie prin implicarea directă a Moscovei care caută să-şi reconstruiască sfera de influenţă, folosind pârghii economice.

Premierul Victor Ponta a declarat clar că vrea o aprofundare a relaţiilor cu China şi Rusia. Sătul de criticile Uniunii Europene legate de atacurile USL la statul de drept, la independenţa justiţiei şi de mecanismele complicate de supraveghere a fondurilor europene care fac dificilă căpuşarea acestora de către baronii flămânzi din teritoriu, Ponta are nevoie de sponsori care să nu pună atâtea condiţii.

Regimurile autoritare şi nedemocratice sunt mai apropiate de USL decât instituţiile europene şi Occidentul care le pune atâtea piedici în cucerirea tuturor instituţiilor. Până la urmă USL, cu o majoritate solidă în Parlament, nu este într-o situaţie foarte diferită de Partidul Rusia Unită – denumit şi Partidul hoţilor – sau de Partidul Regiunilor, care în Parlament ignoră orice opoziţie şi urmăresc interesele unei clientele politice.

Încercarea de a-i ridica pe senatori, deputaţi, primari şi alţii deasupra legii prin modificarea Codului Penal, legea amnistiei şi alte acte ale actualei puteri arată că aceasta nu urmăreşte decât interesele penalilor şi că este vorba despre un sistem oligarhic şi mafiot ca şi în Ucraina.

Rusia a sesizat deja de ceva vreme că USL este genul de regim care poate fi exploatat pentru planul mai larg de recâştigare a influenţei în Est. Rusia se aşteaptă la o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă” cu România, declara recent preşedintele rus Vladimir Putin. Mai mult, Ministrul Economiei, Andrei Gerea, preşedintele părţii române în Comisia interguvernamentală româno-rusă de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, a făcut o vizită la Moscova. USL pregăteşte marea reorientare către Est: către Rusia şi China, regimuri represive, care nu respectă drepturile omului şi încalcă libertăţi fundamentale. Regimurile nedemocratice se aseamănă şi se iubesc, mai ales că mai toate pleacă din aceeaşi matcă comună: comunismul.


comment closed