Majoritatea străinilor nu vin în România pentru turism
By admin On 23 Ian, 2014 At 10:37 AM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Cursuri, afaceri, team-building şi vizita la rude şi prieteni.


Străinii care vin în România nu prea sunt interesaţi de turism şi se cazează în Bucureşti sau oraşele reşedinţă de judeţ, doar un sfert dintre ei preferând marea, muntele, Delta, staţiunile balneare şi circuitele, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

turisti Majoritatea străinilor nu vin în România pentru turismMajoritatea străinilor care vin în România nu caută nici muntele, nici marea şi cu atât mai puţin Delta Dunării. Ei se cazează în Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ, unde mai mulţi nu vin pentru turism, ci pentru afaceri sau vizite la rude sau prieteni.

"Cei mai mulţi străini care vin în oraşele mari sunt oameni de afaceri, nu turişti. Aceasta este consecinţa faptului că autorităţile nu se luptă să încurajeze incomingul. Trebuie mai întâi să dai, să creezi condiţiile, şi apoi să aştepţi efectele", a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Hotelierilor din România.

Pentru circuite culturale, sejururi la mare şi la munte, excursii în Deltă şi tratament în centrele balneare, în primele 11 luni ale anului trecut au ajuns în România aproximativ 390.000 de turişti străini. Potrivit ultimelor date disponibile, în ianuarie-noiembrie 2013 au înnoptat în unităţile de cazare din România aproximativ 7,4 milioane de persoane, dintre care aproape 5,8 milioane de români şi 1,62 milioane de străini.

"În hotelurile din oraşe, străinii care se cazează nu sunt turişti, ci oameni de afaceri sau persoane care vin la cursuri sau team-building-uri", a spus Josef Goschy, unul dintre cei mai mari hotelieri români, care deţine unităţi de cazare în Cluj, Iaşi, Turnu Severin, Deva, şi pe litoral.

Litoralul a atras în jur de 31.000 de străini, cei mai mulţi fiind germani, polonezi şi francezi, urmaţi la distanţă de ruşi, italieni cetăţeni din Republica Moldova. Nici muntele nu este prea atractiv pentru străini, care au venit în număr de 123.000 în staţiuni. Şi aici, tot românii au fost cei dispuşi să plătească, uneori, preţurile mai mari decât în străinătate.

Topul străinilor care au preferat muntele românesc este condus de israelieni, germani şi polonezi. Staţiunile balneare au atras doar 31.000 de străini, cei mai mulţi fiind unguri şi din Republica Moldova, iar în Deltă au ajuns 22.000 de străini, printre care germani, norvegieni şi polonezi. La capitolul "alte localităţi şi trasee", datele statistice indică mai puţin de 184.000 de străini. Cei mai mulţi dintre ei sunt unguri, germani şi italieni.

Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică, cel mai mare număr de străini care vin în România sunt cei care vin în vizită la rude sau vizitează localităţile de provenienţă a familiilor lor, majoritatea fiind evreii, urmaţi de unguri şi germani.


comment closed