Duane Butcher: Doar moartea este sigură în România.
By admin On 23 Ian, 2014 At 08:16 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti critică dur guvernarea Ponta

Duane 300x230 Duane Butcher: Doar moartea este sigură în România.Duane Butcher (foto), însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, a criticat dur politica guvernului Ponta, pe care l-a acuzat că este mult mai interesat să obţină venituri la buget decât de mediul de afaceri, ceea ce este descurajant pentru investitori.

„Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt îngrijoraţi că guvernul nu acordă importanţă problemelor lor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin reglementări favorabile investitorilor", a afirmat Butcher.

„Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi taxe" a citat Butcher din Franklin, însă în România „nici în privinţa taxelor nimic nu e sigur”, cred oamenii de afaceri americani.

Duane Butcher şi-a ilustrat afirmaţia reamintind de aşa-numita „taxă pe stâlp”, respectiv taxa pe construcţiile speciale prin care Guvernul va impozita practic aproape tot ce e construit, de la stâlpi de electricitate până la semne de circulaţie, iazuri şi alei. Măsura adoptării acestei taxe a fost publicată în Monitorul Oficial la 15 noiembrie 2013, la numai o zi după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

„O zi nu este, în mod clar, suficientă pentru a permite o consultare eficientă a companiilor afectate”, a spus Butcher.

Oficialul american a mai subliniat faptul că Guvernul nu a făcut un studiu, pentru a estima efectul noii taxe asupra companiilor, multe dintre ele deţinute de stat, sau valoarea încasărilor la buget din această taxă.

„Încurajăm Ministerul Finanţelor să se consulte cu companiile afectate înainte de a pune în aplicare taxa pe construcţiile speciale. De asemenea, încurajăm Parlamentul să se consulte cu companiile afectate atunci când dezbate ordonanţa de urgenţă, pentru a evita că această taxă să devină o pedeapsă pentru investitori”, a adăugat Bucther, într-un discurs susţinut la un eveniment al Fondului Proprietatea.


comment closed