Facturi prea mari la curent.
By admin On 22 Iun, 2014 At 09:13 AM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Doar 30% din preţul înscris în factura la curent a românilor reprezintă preţul propriu-zis al energiei electrice.

energie electrica scumpa Facturi prea mari la curent.Preţul final al energiei electrice din România este încărcat de taxe, mai mult decât în cea mai mare parte a ţărilor europene. Potrivit datelor Eurelectric (Asociaţia Europeană a Energiei Electrice, ce reuneşte producători, distribuitori şi furnizori de curent din Europa), România se află în partea superioară a topului ţărilor cu cele mai mari costuri de sistem şi taxe adăugate peste preţul propriu-zis al energiei, laolaltă cu Danemarca, Suedia, Spania, Austria şi Germania. În aceste ţări, ca şi în România, tarifele de distribuţie şi transport plus taxele, ajung la 70% din preţul energiei la consumatorul casnic. Energia din Danemarca este cea mai încărcată de costuri suplimentare, acestea reprezentând 82% din preţul din factură.
Marea majoritatea a ţărilor din Uniunea Europeană au regimuri de taxare şi costuri de sistem mai reduse ca în România. Ţara în care ponderea energiei electrice în preţul final este cea mai mare, este Malta, urmată de Cipru, Marea Britanie şi Bulgaria. În ceea ce priveşte preţul final al energiei, România este în media europeană, la un preţ al MWh de circa 150 euro. Ţări cu un preţ comparativ sunt Finlanda, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovenia. Ţările cu cel mai scump curent sunt Danemarca şi Cipru, cu aproape 300 de euro/MWh,  Germania, cu 270 euro/MWh, şi Italia cu 230 de euro/MWh. La polul opus, cel mai ieftin curent plătit de gospodăriile din Uniunea Europeană îl găsim în Bulgaria, aproape 100 de euro, şi în Estonia, 110 euro MWh.
Preţul final pe care românii îl plătesc pentru energia electrică conţine 10 componente, dintre care preţul propriu-zis al energiei reprezintă doar 31%, potrivit datelor Transelectrica. Acest procent reprezintă o medie, în funcţie de coşul de energie de care beneficiaţi, în funcţie de zonă şi furnizorul ales. Restul componentelor sunt o suită de taxe şi tarife care măresc preţul curentului de trei ori, de la producător la consumator acasă. Din acestea trăiesc restul companiilor care aduc curentul de la producător la gospodărie şi statul, care îşi ia partea sa din taxe şi impozite. 


comment closed