Defrişările ilegale: de două ori mai mari ca împăduririle
By admin On 21 Ian, 2014 At 05:09 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Pedepsele aplicate pădurarilor care lucrează în complicitate cu hoţii de lemne sunt minime şi nu contribuie la stoparea tăierilor abuzive.

Lucia Varga1 300x238 Defrişările ilegale: de două ori mai mari ca împăduririleMinistrul delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga (foto), a susţinut sâmbătă, la Arad, că rapoartele Curţii de Conturi arată că rata tăierilor ilegale din păduri este de două ori mai mare decât cea a împăduririlor sau a regenerărilor naturale şi a afirmat că măsurile coercitive luate împotriva pădurarilor corupţi sunt insuficiente. „Sunt situaţii în care pădurarii au fost prinşi ca fiind complici cu hoţii de lemne, dar li se aplică doar 10-15% diminuări de salarii. Drept urmare, din păcate, în România, fenomenul tăierilor ilegale mai este încă prezent. Asistăm la situaţii în care, deşi am cerut celor care fac controlul, Inspectoratelor Silvice, să înăsprească pedepsele, nu există temei legal suficient de bine fundamentat, astfel încât să putem lua măsurile care se impun pentru curăţirea sistemului. Este absolut necesară aprobarea legii de modificare a Codului Silvic, pentru că odată cu această modificare toate infracţiunile silvice vor fi tratate conform Codului Penal, ca orice altă infracţiune”, a declarat ministrul Lucia Varga.

Ea a arătat că, în conformitate cu un Raport al Curţii de Conturi, rata tăierilor ilegale este de două ori mai mare decât rata împăduririlor sau a regenerărilor naturale, iar din 1990 până în 2011 au fost tăiate ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn, pagubele fiind de aproximativ 5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, Lucia Varga s-a declarat nemulţumită de existenţa unor complicităţi între unele firme de exploatare şi angajaţi în silvicultură. „Am demarat procesul de curăţire a sistemului, am retras autorizaţii de funcţionare pentru firme de exploatare care au încălcat legea, am ridicat autorizaţii pentru şefii de ocoale unde am găsit aceste dezastre şi le-am întocmit dosare penale pentru că aceste fapte nu pot rămâne nepedepsite”, a mai precizat ministrul. Ministrul a spus că va susţine introducerea unei prevederi în Codul Silvic prin care paza pădurilor de până la 30 de hectare să fie asigurată gratuit de Romsilva.


comment closed