Calendar 20 noiembrie
By admin On 20 Noi, 2014 At 08:33 AM | Categorized As SlideShow, Timp liber | With 0 Comments

În 1906, în această zi, rabinul dr. Samuel Benjamin Danzig preia conducerea comunităţii evreieşti sefarde din Sighet.

11 Rabbi allas palyazat reklam 300x240 Calendar 20 noiembrieOdată cu terminarea construcţiei Sinagogii Sefarde Mari, comunitatea evrească sefardă* din Sighet publică în 23 februarie 1903 un anunţ pentru ocuparea postului de rabin (foto). La acesta răspunde dr. Samuel Benjamin Danzig care, la 20 noiembrie 1906 soseşte la Sighet şi este instalat cu pompă. El este singurul rabin care a slujit în sinagoga sefardă, singura care a supravieţuit vicisitudinilor istoriei.

11 Rabinul dr. Samuel Danzig 265x300 Calendar 20 noiembrieDr. Samuel Benjamin Danzig (1875-1944), fiul rabinului Mordechai Danzig din Vágvecse (Slovacia de azi), a studiat în yeshivot*-urile din Bratislava şi Frankfurt am Main unde şi-a definitivat şi studiile academice. Dr. Samuel Danzig s-a căsătorit cu fiica rabinului Benjamin Zeev Kraus din Debrecen. A fost un activist fervent al mişcării sioniste*, timp de peste 30 de ani membru al consiliului local şi unul dintre liederii Joint-ului*. A fost decorat cu Ordinul Cavalerilor de către regele Carol al II-lea. Dintre lucrările dr. Samuel Danzig amintim „Drei Genealogien der Moral Agudath Israel” („Trei genealogii ale moralei Agudath Izrael”). A murit în 1944 la Auschwitz.

11 Marea sinagoga sefarda 300x225 Calendar 20 noiembrieSinagoga Mare Sefardă, numită şi Vijnitzer Kloiz, aşezată în strada Basarabiei (fosta Nagyközutca) a fost construită între anii 1900-1902 de către familia Kahan, pentru că sinagoga familiei aflată de partea cealaltă a străzii s-a dovedit neîncăpătoare. De-a lungul anilor, alături de rabinul dr. Samuel Danzig, sinagoga a fost administrată de dr. Samuel Eisenstetter, Izidor Izrael Kaszner – preşedintele comunităţii sefarde, Keszner Dezső, dr. Artur Klein, Horovitz József şi Shlomo Genut, avându-i shohatim* şi cantor pe rabinii Alter şi Josef Horovics. Pentru o perioadă, samash*-ul sinagogii a fost David Grünberg. Sinagoga sefardă a fost asociată oficial cu Organizaţia Comunităţilor Neologe din Transilvania. Obiceiurile şi cărţile de rugăciuni erau conform versiunii sefarde. Ulterior, în partea stângă a sinagogii a fost construit un "puliş" (cameră pentru rugăciunile din cursul săptămânii), ea servind şi ca heder* sub conducerea borşanului Salamon Genut care, pentru o perioadă, a funcţionat ca şi gabbai*.

Note:

sefard – evreu de rit spaniol;

yeshiva (pl. yeshivot) – instituţie religioasă de învăţământ;

mişcare sionistă – mişcare de emancipare naţională a evreilor cu scopulrevenirii în ţara strămoşească şi recrearea şi consolidarea unui stat evreiesc;

Joint (informal pentru American Jewish Joint Distribution Committee) – organizaţie mondială de asistenţă umanitară a evreilor;

shohet (pl. shohetim) – măcela ritual;

samash şi gabbai – administrator

heder – şcoală elementară evreiască.


comment closed