Serial Sigheteanul: Femei de succes
By admin On 18 Apr, 2014 At 10:07 PM | Categorized As Prima pagina, Timp liber | With 0 Comments

„Trebuie să fii responsabil şi să tratezi problema cetăţeanului ca şi cum ar fi propria ta problemă” interviu cu avocat Daniela Oniţa-Ivaşcu, consilier local.

Sigheteanul: Pentru majoritatea dintre noi, avocatul este un personaj, pozitiv sau negativ, din filmele americane. Bineînţeles, avem şi cunoştinţe, prieteni şi rude însă, pornind de la deontologia meseriei, aflăm prea puţine despre meseria de avocat. Chiar aşa, Daniela Oniţa-Ivaşcu, ce înseamnă să fii avocat?

D7 300x241 Serial Sigheteanul: Femei de succesDaniela: Avocatul? O călăuză care îşi îndrumă clientul pe drumul cel bun. Într-o profesie liberală trebuie să fii conştient de faptul că trăieşti într-o lume competitivă în care omul are posibilitatea să se orienteze către un profesionist şi, atunci când trebuie să oferi celui care se îndreaptă spre tine un serviciu de calitate înaltă, asta presupune foarte multă muncă. În spatele muncii de avocat, a prestaţiei pe care-l ai în sala de judecată se află foarte multă muncă, muncă de cercetare, de strategie… multe dosare presupun strategie… În contextul modificărilor legislative şi nu numai, a fi avocat nu este o meserie uşoară întrucât îţi răpeşte foarte mult din timpul pe care ai putea să-l ai la dispoziţia familiei, de exmplu. Trebuie să fii mereu la curent cu modificările legislative, să fii pregătit să faci faţă sistemului care a fost bulversat de modificările aduse în procedura civilă şi în procedura penală.

Sigheteanul: Ce avantaje şi dezavantaje are această profesie?

Daniela: La acest moment pot spune că sunt mulţumită de profesia mea şi nu văd vre-un dezavantaj major, poate că stresul…. dar aşa este meseria.

Sigheteanul: Care trebuie să fie principalele calităţi ale unui avocat? 

D10 300x225 Serial Sigheteanul: Femei de succesDaniela: Un avocat trebuie să fie conştiincios, informat, pentru că legislaţia este într-o continuă schimbare, să aibă răbdare cu clienţii săi, să aibă un stil oratoric bine dezvoltat, să fie iscusit, adică să aibă idei originale de la caz la caz. Se întâmplă să ai o speţă pe care nu o găseşti nicăieri rezolvată şi atunci trebuie să ştii să-ţi aplici teoria învăţată, dar şi anumite idei care pot rezolva acea speţă. În redactarea unei cereri de chemare în judecată este important ca avocatul să ştie să expună corect anumite situaţii de fapt, care sunt diferite de la caz la caz, pentru că o cerere de chemare în judecată bine întocmită este pe jumătate un proces câştigat. În procesele civile proba cu interogatoriu este foarte importantă, dacă întrebările sunt bine gândite pot duce la soluţionarea favorabilă a procesului.

Sigheteanul: Ce înseamnă să fii un avocat de succes?

D8 300x225 Serial Sigheteanul: Femei de succesDaniela:  Din punctul meu de vedere succesul se află în mâinile fiecăruia dintre noi. În primul rând, trebuie să fii responsabil şi să tratezi problema clientului tău ca şi cum ar fi propria ta problemă. Trebuie să studiezi şi să găseşti cea mai bună soluţie şi nu de puţine ori mi s-a întâmplat să găsesc mai multe rezolvări la aceeaşi problemă. Abilitatea avocatului constă tocmai  în aceea că trebuie să aleagă cea mai bună variantă care ar putea avea cel mai bun rezultat. Avocatul este persoana prin intermediul căreia clientul are primul impact cu legea. El îşi spune povestea, iar tu trebuie să găseşti cadrul legal. Trebuie  să citeşti speţe asemănătoare şi să ştii bine ce trebuie să ceri pentru că instanţa nu poate da niciodată mai mult decât ceri şi atunci responsabilitatea este una foarte mare, cum începe dosarul aşa trebuie să-l continui! Astăzi, dacă nu te informezi, nu eşti la curent cu toate legile, care modifică alte modificări, nu poţi face faţă cerinţelor de zi cu zi. Într-un cuvânt, succesul este direct proporţional cu munca depusă. Sunt foarte fericită atunci când obţin soluţii favorabile şi clienţii sunt mulţumiţi de mine.

Sigheteanul: Pe lângă profesia de avocat, sunteţi consilier local, faceţi parte dintr-un partid, fapt care presupune o serie de activităţi, vă regăsim împărţin premii tinerilor, participaţi la evenimente de caritate, şi aşa mai departe. Cum reuşiţi să împărţiţi timpul între familie, profesie şi celelalte activităţi?

D12 300x223 Serial Sigheteanul: Femei de succesDaniela: Este foarte greu. Datorez foarte mult soţului meu. Faptul că desfăşurăm acelaşi tip de activităţi, ne-a ajutat să înţelegem că fiecare are atribuţii pe care trebuie să le achite în mod obligatoriu, şi în limita acestora încercăm să împărţim responsabilităţile de părinţi. Această meserie, văzută din afară, se limitează la a fi una bănoasă. Însă în spatele acestei aparenţe se află un program de muncă infernal. Ca atare, timpul liber care-ţi rămâne, e foarte puţin. O profesie liberală te solicită foarte mult pentru că, dacă te respecţi ca profesionist, atunci trebuie să faci faţă provocărilor şi conştientizezi faptul că eşti tot timpul într-o competiţie pe piaţă, ca atare timpul liber este limitat, şi e destul de greu ca o zi să o împarţi între familie, activitate profesională şi activităţile civice şi cele politice. Este foarte important să ai înţelegerea şi suportul celor din familie, celor apropiaţi, care pot să te înţeleagă. Eu am avantajul că am o familie care înţelege că după orele de servici mai am şi alte activităţi, mai ales că şi părinţii mei au lucrat în administraţie şi au înţeles că pentru mine a fi prezent în rândul cetăţenilor… Am obţinut mandatul de consilier cu spijinul cetăţenilor şi am o responsabilitate faţă de ei. Mandatul nu se rezumă doar la şedinţele de comisie şi plen ci înseamnă mult mai mult, înseamnă a fi într-un dialog permanent cu cetăţenii oraşului, a-i înţelege, să fii legătura dintre ei şi administraţia publică locală.         

Sigheteanul: Ce anume vă motivează?

D11 300x225 Serial Sigheteanul: Femei de succesDaniela: Cred că dorinţa de autodepăşire. Poate că de acolo de undeva de sus mi s-a croit un drum şi acum îl urmez fără să mă întreb de ce?  Când iţi place, nu te mai gândeşti  ce anume te motivează, simţi pur si simplu.

Sigheteanul: Care sunt pasiunile dumneavoastră?

Daniela: Îmi place să citesc, dar nu mai găsesc timpul necesar pentru lectură. Faptul că în prezent sunt mii de legi în vigoare pe care se presupune că ar trebui măcar să le lecturăm, multe dintre ele fiind indispensabile desfăşurării activităţii, mă pune în situaţia de a nu avea timp să citesc altceva.

Sigheteanul: Până la urmă, seamănă sau nu avocatura cu ceea ce vedem în filem?

Daniela: Nu, nu seamănă de loc cu ce vedem în filmele americane, dar dacă o faci cu pasiune, e la fel de frumoasă.

D13 300x225 Serial Sigheteanul: Femei de succes

 


comment closed