România poate exporta bovine vii în UE
By admin On 18 Ian, 2014 At 11:21 AM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Îara noastră a fost recunoscută oficial liberă de bruceloză bovină, informează Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

bovine 300x240 România poate exporta bovine vii în UEStatele membre au aprobat, prin vot majoritar, proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform căruia România va putea să participe la comerţul intracomunitar cu bovinele vii din exploataţiile de pe întreg teritoriul României. Documentul a fost votat în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor. Consecutiv votului, proiectul deciziei va urma paşii procedurali, urmând ca, după publicarea în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene“, să intre în vigoare.

ANSVSA a implementat Programul naţional de eradicare, control şi monitorizare a brucelozei bovine, pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în legislaţia europeană. Eforturile financiare din partea României, pentru a monitoriza această boală, se ridică anual la aproximativ 3 milioane de euro. Medicii veterinari români au reuşit eradicarea bolii încă din anul 1963.

Bruceloza este o boală infecţioasă gravă produsă de Brucelle, o familie de bacterii. Agentul patogen a fost izolat de medicul militar David Bruce, în anul 1887, de la soldaţii bolnavi. Speciile de Brucella mai frecvente care se transmit de la animal la om sunt: Brucella abortus (bovine), Brucella canis (canine), Brucella melitensis (oaie, capră, determină la om "febra de Malta"), Brucella suis (porc şi iepure, nepatogen pentru om) şi Brucella ovis (ovine).


comment closed