Pe ce se duc banii sighetenilor
By admin On 16 Feb, 2014 At 01:41 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

O statistică neoficială arată că aproximativ 78% dintre sigheteni trăiesc la limita sărăciei.

allas nelkul 300x182 Pe ce se duc banii sighetenilorVeniturile mici îi obligă pe mulţi sigheteni să renunţe la numeroase lucruri: oamenii îşi numără atent fiecare leu şi se gândesc de două ori înainte de a-l scoate din portofel, chiar şi aşa, rămân cu datorii de la lună la lună,  prioritate având facturile, mâncarea, ratele şi abia la final sunt trecute medicamentele. Traiul la oraş îi face tot mai chibzuiţi şi, poate, zgârciţi pe sigheteni, ei fiind nevoiţi să-şi drămuiască bine fiecare bănuţ pe care-l câştigă. Pe primele locuri în lista priorităţilor stau chiria, pentru cei care nu au o casă, şi facturile curente. Urmează mâncarea, ratele, medicamentele, în cazul celor cu probleme, şi dacă mai rămâne ceva, cumpără şi haine. Distracţia este pe ultimul loc.

Facturile şi ratele, marile probleme

În zi de salar, sighetenii încep plăţile cu facturile. Mulţi se plâng că banii abia le ajung, dar nu-şi pot permite să uite de electricitate, de cablu sau de apă şi, ratele la bănci. Nivelul de trai al celor care au credite a scăzut semnificativ şi sunt mulţi cei care au renunţat să le mai achite pentru a avea cu ce să-şi crească copiii.

„Viaţa este din ce în ce mai grea. Mai întâi ne plătim datoriile, iar din ceea ce ne mai rămâne luăm de mâncare. Eu am un salariu de 1.000 de lei şi soţul de 800 de lei. Cam 30% se duc pe facturi şi restul pe alimente şi detergent de rufe, produse de curăţenie, de igienă, că trebuie să ne şi îngrijim”, spune o sigheteancă îngrijorată de ziua de mâine. 


 „Întâi plătesc ratele la bancă, să nu ne ia casa. Apoi, cu ce mai rămâne, luăm de mâncare, să nu răbdăm de foame. Pe urmă vin facturile şi nu mai rămâne nimic. Lunar, trăim cu 1.700 de lei, patru oameni”.

„Datorii, facturi şi cam atât. Pe asta se duc toţi banii. Mai cumpărăm câte o hăinuţă ceva pentru copii că nu-i poţi trimite oricum la şcoală. Noi purtăm vechituri. Noroc cu second-handuriel”.

O statistică neoficială arată că aproximativ 78% dintre sigheteni trăiesc la limita sărăciei. În privinţa celorlalţi, 30% din veniturile lunare îi folosesc pentru plata datoriilor, 26% economisesc, 23% îşi cumpără haine noi, 19% aduc îmbunătăţiri locuinţei, 17% se distrează în afara casei, 16% merg în vacanţe şi concedii şi 13% achiziţionează produse tehnologice noi. 


comment closed