Copiii din România: 5% subnutriţi, 27% obezi
By admin On 15 Iul, 2014 At 11:53 AM | Categorized As Sănătate | With 0 Comments

Studiu realizat de Ministerul Sănătăţii

Aproximativ un sfert dintre copiii de opt ani sunt supraponderali sau obezi, prevalenţa fiind de aproape două ori mai mare la băieţi faţă de fete, iar 5% sunt subnutriţi, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii (MS), în cadrul unui proiect coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

obez 300x252 Copiii din România: 5% subnutriţi, 27% obeziStudiul realizat de către MS, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului coordonat de OMS European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), arată că prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural.

”Prevalenţa obezităţii este semnificativ mai mare în mediul urban faţă de mediul rural şi cel semi-urban şi de aproape de două ori mai mare la băieţii de opt ani din România faţă de fetele cu aceeaşi vârstă”, arată MS, într-un comunicat.

Aproximativ un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi. Prevalenţa suprapoderalităţii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din România este de 26,75 la sută, iar prevalenţa obezităţii este de 11,6%. La nivel european, prevalenţa supraponderalităţii (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani, conform raportului primei runde a studiului COSI, a variat între 19,3% – 49% la băieţi şi 18,4% – 42,5% la fete. Prevalenţa subnutriţiei (inclusiv cea severă) în ţările participante la prima rundă este în general sub 2,5%. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria şi Cehia (3,2%)”, se mai arată în comunicat. În ceea ce priveşte distribuţia stării de nutriţie pe sexe, la nivel naţional, aproximativ 5% dintre fete şi acelaşi procent dintre băieţi au subnutriţie, iar subnutriţie severă prezintă aproximativ 1%. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9 mai mare faţă de procentul de băieţi normoponderali (65,2%). ”Prevalenţa supraponderalităţii şi obezităţii la băieţi (29,8%) este cu 6,1% mai mare decât la fete (23,7%). Prevalenţa obezităţii la băieţii de opt ani din România (15,03%) este cu 6,79% mai mare faţă de prevalenţa obezităţii la fetele de aceeaşi vârstă (8,24%). Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalenţa excesului de greutate în Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani a variat între 22,1% (Belgia) şi 49% (Italia) la băieţi, iar la fete între 22,7% (Belgia) şi 42,5% (Italia)”, se arată în comunicat. Prevalenţa obezităţii se înscrie între următoarele limite: 7,5% în Norvegia – 26,6% în Italia, la băieţi, şi şase la sută în Norvegia – 17,3% în Italia, la fete. Prevalenţa subnutriţiei severe nu diferă semnificativ în funcţie de gradul de urbanizare (6,1% în rural faţă de 4,2% în urban şi 3,8% în semi-urban). ”Cea mai mare parte dintre copiii incluşi în studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de rezidenţă (mediul urban – 64,2%, 71,2% în semi-urban, 72,2% în rural). În funcţie de mediul de rezidenţă, prevalenţa supraponderalităţii şi obezităţii la nivel national este de 31,6% în mediul urban şi 21,7% în mediul rural. În România, cea mai ridicată prevalenţă a obezităţii la copiii de opt ani se înregistrează în mediul urban (13,14%), urmată de cea din mediul rural (10,18%) şi semi-urban (9,85%).

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a arătat că obezitatea copiilor este o problemă importantă de sănătate, iar prevalenţa ei este în creştere în întreaga lume, cu o tendinţă alarmantă pentru Europa. ”Consecinţele supraponderalităţii în timpul copilăriei constau în boli cardiovasculare şi diabet de tip II, probleme ortopedice şi tulburări mintale, rezultate slabe la şcoală şi o scădere a stimei faţă de sine. Prevalenţa obezităţii s-a triplat în 2010 faţă de anul 1980. Din această cauză, România şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat ministrul.


comment closed