Câinii fără carnet de sănătate, arest la domiciliu
By admin On 15 Mar, 2014 At 11:46 AM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Din 1 ianuarie 2015, Câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoţiţi de proprietari, care vor trebui să aibă carnetul de sănătate al animalului. Documentul atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), precum şi acţiunile sanitare veterinare efectuate.

caine microcipat 300x207 Câinii fără carnet de sănătate, arest la domiciliuPotrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu., câinii se identifică şi se înregistrează cu respectarea următoarelor termene: câinii nou-născuţi cu proprietar – în maximum 90 de zile de la naştere, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora; câinii adulţi cu proprietar – până la 1 ianuarie 2015 şi înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a lor şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei; câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul. Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (cabinete veterinare), respectiv în maximum cinci zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

Costuri şi amenzi

Este important ca toate animalele să treacă prin acest procedeu, chiar dacă ele sunt deja înregistrate şi au carnet de sănătate, pentru că acum li se vor elibera carnete de sănătate noi. Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai RECS, documentele şi informaţiile de identificare necesare şi vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de ANSVSA. Vladimir Mănăstireanu a precizat că există sancţiuni în legislaţie cu amenzi între 2.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu îşi înregistrează câinii. Acesta a spus că există obligativitatea ca toţi cei care au câine de rasă comună să îl sterilizeze şi să îl identifice. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din România, Viorel Andronie, sterilizarea nu poate să coste mai puţin de 100 de lei pentru un câine mascul şi 150 de lei pentru o femelă, iar înregistrarea, care include microciparea, va costa cel puţin 50 de lei. Un microcip costă în medie 2 – 2,5 euro. Obligaţia de sterilizare nu le revine şi celor care au câini de rasă, însă ei trebuie să fie trecuţi în registrul câinilor de rasă, lucru care se aplică şi câinilor utilitari.


comment closed