Instabilitatea politică amână proiectele Sănătăţii!
By admin On 14 Mar, 2014 At 02:06 PM | Categorized As Sănătate | With 0 Comments

Bolnavii mai au de aşteptat
 

Salon spital 300x168 Instabilitatea politică amână proiectele Sănătăţii!Bolnavii din România mai au de aşteptat până când vor intra în posesia unor tratamente de ultimă generaţie, similare celor din ţări membre ale Uniunii Europene (UE). Instabilitatea politică n-a făcut altceva decât să amâne proiectele Sănătăţii. Medici din diferite specialităţi, membri în Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii (MS), au reuşit să pună pe roate unele scheme de tratamente de ultimă generaţie ce veneau în întâmpinarea pacienţilor cu afecţiuni cronice. Un pas până la aprobarea noii liste, atât mai era, însă schimbarea şefului ministerului de resort a dus la stoparea, temporară, a procedurilor. Medicii au mari speranţe de la noul şef al Sănătăţii, astfel încât aşteptarea bolnavilor să fie cât mai scurtă.

Asociaţia Pacienţilor Cronici din România a anunţat, ieri, joi 13 martie, că va declanşa mai multe acţiuni de protest în România şi la Parlamentul European, în lunile aprilie şi mai, dacă autorităţile naţionale vor amâna intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate.

Situaţia a fost semnalată şi premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă

“Suntem peste trei milioane de pacienţi cronici care aşteaptă data de 1 aprilie, aşa cum v-aţi luat angajamentul, pentru intrarea în vigoare a noii liste de medicamente şi sperăm că, din acel moment, nu vor mai muri adulţii şi copiii bolnavi cronici ai României pentru că nu au acces la tratament. În numele tuturor pacienţilor cu boli cronice din România, subliniem faptul că încă o amânare a intrării în vigoare a noii liste de medicamente compensate şi gratuite va avea consecinţe deosebit de grave pentru starea sănătăţii noastre şi nu ne mai rămâne nicio altă opţiune decât să declanşăm proteste radicale în toată ţara, dar şi în faţa Parlamentului European”.

Totodată, Asociaţia Pacienţilor Cronici din România va cere sprijin pentru demersurile lor celor mai importante ambasade prezente în România.

“România este printre ultimele ţări din Europa care nu au acces la tratamente de ultimă generaţie; este printre ultimele ţări în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat Sănătăţii; este printre ultimele ţări în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele şi este singura ţară ce are liste de aşteptare pentru pacienţi cu diverse afecţiuni cronice”.

 

 


comment closed