Să câştige şi statul ceva
By admin On 13 Apr, 2014 At 05:56 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Vor să pună taxă pe bacşişul lăsat în restaurante şi baruri

bacsis 300x174 Să câştige şi statul cevaPatronatele din turism vor ca bacşişul lăsat în restaurante, baruri şi cafenele să fie impozitat cu 16%. Un document în acest sens a fost deja trimis Ministerului pentru Intreprinderile Mici, Mijlocii şi Turism.

 „În turism, bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani. El indică şi cât de drăguţ este acel personal. Ţinând cont că bacşiş-ul se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, aşa cum se impozitează veniturile personale", a explicat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Lucia Morariu.

Patronatele susţin că oamenii pot lăsa bacşiş oricât vor, iar suma ar trebui să fie inclusă pe nota de plată. Apoi, râmâne de datoria localului în care s-a făcut consumaţia să plătească taxa de 16%.

 „Dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta îi va spune că lasă, sa zicem, 10 lei, aceşti 10 lei vor fi incluşi şi ei pe nota de plată. Diferenţa va fi că cei 100 de lei vor fi impozitaţi ca şi până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacşişul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, şi statul va câştiga ceva din acest bacşiş din care, până acum, nu obţinea nimic, pentru că este plătit la negru", a adăugat Lucia Morariu.


comment closed