Autonomie pentru Transilvania? (video cu imnul Transilvaniei)
By admin On 13 Mar, 2014 At 10:18 AM | Categorized As Politica | With 0 Comments

Petiţie cu peste 10.300 de semnături depusă la Prefectura Cluj

Harta Transylvania 300x239 Autonomie pentru Transilvania? (video cu imnul Transilvaniei)O petiţie care a strâns peste 10.300 de semnături pentru autonomia Transilvaniei (regiunile din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş) a fost depusă, miercuri, 12 martie, la Prefectura Cluj, în document cerându-se stabilirea capitalei regiunii la Cluj, unde să funcţioneze un Guvern regional. Iniţiatorul petiţiei, Fancsali Ernő, un tânăr de 23 de ani, din Cluj, a declarat presei, că vrea autonomie pentru că în anul 1918, când s-a înfăptuit Unirea, „ardelenii au aşteptat ceva mai bun după monarhia austro-ungară, dar centralismul de la Bucureşti era la fel ca cel de la Budapsta”.

"Am depus la Prefectura Cluj petiţia pentru autonomia Transilvaniei, pentru care s-au adunat 10.300 de semnături începând cu ianuarie 2013, atât din partea unor maghiari, cât şi a unor români sau şaşi, mulţi care au plecat din ţară după 1989. Aşteptăm un răspuns în viitorul apropriat la această petiţie. Nu aşteptăm răspuns acum de la Guvern, pentru că ştim că Guvernul Ponta 3, chiar dacă este adăugat UDMR, nu va da un răspuns corect. Noi nu ne vom lăsa până nu vom atinge scopul nostru, autonomia Transilvaniei şi o Românie federală într-o Europă Centrală puternică. Vreau autonomie pentru că în 1918, când s-a înfăptuit Unirea, ardelenii au aşteptat ceva mai bun după monarhia austro-ungară, dar centralismul de la Bucureşti era la fel ca cel de la Budapesta, iar românii de dincolo de Carpaţi au considerat Transilvania ca o colonie".

"Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna parte a Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură şi toleranţă. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia, în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la stadiu de colonie. Biserica Greco-Catolică, având credincioşi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate", se arată în petiţie.

Documentul arată că după 1989 starea regiunii nu s-a îmbunătăţit, în condiţiile în care impozitele acumulate în Transilvania "ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept".

"Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm", se mai arată în petiţie.

Mediafax.ro

0 Autonomie pentru Transilvania? (video cu imnul Transilvaniei)


comment closed