Românii au construit primul avion fără pilot.
By admin On 13 Feb, 2014 At 12:22 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a finalizat aeronava fără pilot denumită „Air Strato”, care urmează să intre în perioada de teste, conform unui anunţ al Asociaţiei.

Air Strato 300x169 Românii au construit primul avion fără pilot.“Aeronova face parte dintr-o familie mai mare de aparate automate, care vor îndeplini misiuni variate pentru ARCA și partenerii săi. Primul prototip este finalizat şi este gata pentru teste”, se arată în sursa citată. Conform comunicatului, după încheierea testelor, ARCA va oferi şi o versiune comercială, care va fi disponibilă în România doar pentru mediul privat.

„Air Strato” este versiunea cea mai mare, având o anvergură de 16m şi este destinată zborului stratosferic la o altitudine de 18 km. Aeronava este propulsată cu motoare electrice şi are o autonomie de 7 ore, folosind numai bateriile interne şi de trei zile cu panouri solare. Aeronava poate transporta o sarcină de 30 kilograme la altitudinea menţionată, echipamentul variind în funcţie de misiune. Echipamentul poate fi înlocuit cu containere suplimentare de baterii pentru misiuni având o durată mai mare. Cea de-a doua versiune a prototipului se află încă în construcţie și va avea un tren de aterizare escamotabil şi avionică îmbunătăţită.

”Activităţile noastre, dar şi ale partenerilor, necesită zboruri stratosferice, iar baloanele solare şi cu heliu pe care le-am folosit până în prezent, deşi pot zbura mai sus cu sarcini utile mai mari, sunt mai costisitoare şi dependente de condiţiile meteo şi zonele de siguranţă aeriană alocată. „Air Strato” poate prelua multe misiuni, mult mai ieftin. Va uşura activitatea noastră aerospaţială, dar ne va şi extinde foarte mult capabilităţile.”, a declarat, în comunicat, preşedintele ARCA, Dumitru Popescu.


comment closed