Românii, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâni
By admin On 12 Iul, 2014 At 03:30 PM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Populaţia ţării se reduce şi îmbătrâneşte, pe măsură ce, în pofida "creşterii economice" trâmbiţate de Guvern, tot mai mulţi tineri pleacă peste hotare pentru a-şi găsi un job.

populatia scadere 300x247 Românii, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâniDacă la 1 ianuarie 2014 în România trăiau în jur de 19 milioane de cetăţeni, în 2040, populaţia ţării ar putea ajunge la 17 milioane de oameni pentru ca în 2060, să fie de doar 14,27 milioane de persoane. Cifrele de mai sus au fost făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS), date care se suprapun pe cele ale ONU care a calculat că în 2080, România va avea aproximativ 13,9 milioane de cetăţeni, cu o structură de vârstă mult îmbătrânită.

Principalele două motive pentru care populaţia ţării scade şi îmbătrâneşte exponenţial sunt, conform INS, migraţia externă şi sporul natural negativ. Practic, din ce în ce mai multe persoane pleacă din ţară iar cei care rămân fac tot mai puţini copii, rata natalităţii înjumătăţindu-se în ultimii 25 de ani. O primă consecinţă economică a îmbătrânirii şi reducerii populaţiei va fi scăderea PIB-ului prin diminuarea contribuţiei forţei de muncă,  şi a capitalului, în condiţiile afectării economisirii interne.

O altă consecinţă este presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, nu doar pe partea de venituri (mai puţină populaţie activă, mai puţine contribuţii la stat) ci şi pe partea de cheltuieli, căci o populaţie îmbătrânită implică cheltuieli mai mari pentru asistenţă socială şi sănătate.Dacă în 1990 existau 0,4 pensionari la fiecare salariat, în prezent la fiecare salariat sunt 1,2 pensionari, urmând ca la orizontul anului 2060 la fiecare salariat să fie 1,5 pensionari.


comment closed