Cronica unui jaf anunţat: Guvernul creşte taxele!
By admin On 12 Iul, 2014 At 04:34 PM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Deşi Guvernul a promis în repetate rânduri că reducerea CAS-ului nu va duce la taxe noi sau creşterea celor vechi, iată că inevitabilul s-a produs: proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern, măreşte de până la 15 ori impozitele pe clădiri iar impozitul pe maşini va fi şi el mărit semnificativ.

taxa auto hotie 300x225 Cronica unui jaf anunţat: Guvernul creşte taxele!Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, persoanele fizice, impozitate în prezent cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă un impozit cuprins între 0,25% şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare. Practic, în ceea ce priveşte impozitarea clădirilor nerezidenţiale, persoanele fizice vor fi taxate la fel ca firmele.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie. Vor creşte şi valorile de impozitare şi coeficienţii de ajustare pentru locuinţele persoanelor fizice, însă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Nici cei ce deţin terenuri în intravilan nu scapă de majorări, impozitele acestora fiind majorate de până la opt ori. Sumele de plată vor creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Proprietarii de maşini vor contribui şi ei la reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale, în pofida faptului că FMI a considerat măsura prematură şi nesustenabilă. În consecinţă, impozitul auto va creşte de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Scade doar impozitul pentru maşini foarte puternice, în genul celor conduse de potentaţi, demnitari şi de copii lor, respectiv autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, pentru care impozitul va scădea de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari. De asemenea, se majorează şi impozitul pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor şi scutere de apă.

Reamintim că delegaţia FMI a părăsit pe 24 iunie Bucureştiul fără fără să fi făcut raportul de evaluare asupra modului în care şi-a îndeplinit statul român obligaţiile asumate prin ultimul acord stand-by cu fondul, în principal datorită dezacordului faţă de introducerea CAS-ului înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Delegaţia FMI a opinat că această măsura nu este sustenabilă în acest moment.


comment closed