Un sfert din totalul creditelor înregistrează restanţe iar ponderea acestora este în continuă creştere.
Rata restanţelor la credite a atins un nou record în România: aproape un sfert din totalul creditelor înregistrează restanţe iar ponderea acestora este în continuă creştere, ceea ce arată că faimoasa creştere economică cu care se laudă Guvernul nu s-a simţit şi în buzunarele românilor, cu sau fără credite la bănci. Nu este de mirare că românii îşi plătesc tot mai greu datoriile la bănci având în vedere că dobânda la credite bancare este de 2 ori mai mare în România decât în Austria, de exemplu.
Conform FMI, România are cea mai mare rată a creditelor neperformante din regiune, cu mult peste următoarele clasate, Ungaria şi Bulgaria. Mai mult, România a înregistrat şi cea mai mare creştere a creditelor neperformante din 2011 până în prezent dintre ţările din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.
În scopul recuperării creanţelor, băncile iniţiază proceduri juridice care se finalizează cu executarea silită a persoanelor în cauză. Situaţia este critică pentru românii şi firmele aflate în această situaţie, mai ales că numărul şomerilor s-a majorat cu peste 7.000 de persoane faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Ba mai mult, la toate acestea se adaugă şi ultimele 35 de taxe noi şi impozite majorate care afectează semnificativ atât bugetul cetăţenilor, cât şi al firmelor, iar soluţia guvernului Ponta este: "încă o taxă".
comment closed