Bine că suntem săraci!
By admin On 11 Apr, 2014 At 10:06 AM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Sărăcia ţine inflaţia în frâu mai bine decât soluţiile lui Isărescu.

Saracia 300x222 Bine că suntem săraci!Soluţia anti-inflaţie n-a fost o politică-cheie de la centru sau o măsură extremă a băncii centrale: inflaţia a fost ţinută în frâu de… sărăcie! În martie, preţurile de consum au stagnat, pe fondul ieftinirii preţurilor alimentelor (în principal la cartofi, ouă, lapte şi zahăr). De fapt şi de drept, indicatorul a crescut cu 0,03%, în vreme ce inflaţia anuală s-a menţinut uşor peste 1%. Creşterea preţurilor din ultimele luni a ajuns la 2,8% şi se apropie de ţinta băncii centrale pentru 2014 (3,5%).

Leszek Balcerowicz Fot 6063284 300x199 Bine că suntem săraci!De reţinut însă că deflaţia (scăderea preţurilor), despre ale cărei „pericole“ suntem avertizaţi în mod constant de anume părţi interesate, nu este decât un mit, o poveste fabricată, după cum spune fostul vicepremier şi guvernator al băncii centrale din Polonia, Leszek Balcerowicz (foto). „Nu cred că deflaţia este o tragedie. Se spune că dacă preţurile scad uşor, dar continuu, oamenii nu mai cumpără. Dar cum e cu calculatoarele? Preţurile lor tot scad, dar lumea cumpără în continuare. De ce tot susţinem propaganda asta că deflaţia nu e bună?“, se întreabă Balcerowicz.

El arată că economiştii şi politicienii împing Banca Centrală Europeană să tipărească mai mulţi bani, „întrucât este mai uşor să amâne reformele structurale“: „Tipărirea de bani nu înlocuieşte reforma. Şi Africa ar fi bogată aşa… E un mit greşit şi periculos. Politicile monetare de relaxare nu fac decât să încetinească reforma. Luaţi exemplul Irlandei, ţărilor baltice şi Bulgariei, care au început din timp consolidarea fiscală şi reformele structurale, reuşind să revină pe plus înaintea vecinilor“.

Multe de învăţat ar fi şi de la Polonia, ţară reformată chiar de către Balcerowicz, după căderea comunismului, şi care, într-un sfert de veac, a ajuns liderul incontestabil al Europei Centrale şi de Est. Seria de reforme denumită „Planul Balcerowicz“ a frânat hiperinflaţia şi a balansat bugetul de stat, însă, mai important de atât, a asigurat o trecere aproape perfectă de la economia centralizată la cea liberă. Bazele puse au fost atât de solide încât Polonia a fost unul dintre puţinele state ale lumii care n-a intrat în recesiune, în timpul crizei financiare.


comment closed