Cu moaştele la inventar
By admin On 10 Mar, 2014 At 09:05 AM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Catalog cu moaştele aprobate de Biserică

Moaste 300x225 Cu moaştele la inventarFiecare lăcaş de cult unde există relicve sfinte trebuie să trimită dovezile provenienţei acestora, informaţiile urmând a se regăsi în catalogul moaştelor. În paginile publicaţiei vor fi prezente doar osemintele sfinţilor care sunt autentificate şi deţin acte doveditoare. Reprezentanţii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române spun că osemintele sunt considerate moaşte dacă lângă mormântul în care au fost descoperite există inscripţii cu minunile celui îngropat. În plus, rămăşiţele trebuie să emane un miros plăcut şi să nu fie degradate. Moaştele trebuie să fie şi autentificate pentru a putea fi în centrul atenţiei la sărbătorile religioase.

Probleme cu autenticitatea rămăşiţele sfinţilor au fost în mai multe locuri din ţară. De exemplu, la mânăstirea Saon din judeţul Tulcea sunt expuse moaştele unor luptători împotriva comunismului (!). Credincioşii se închină la ele fără să ştie că sfinţii nu sunt, de fapt, sfinţi. Ei nu au fost canonizaţi de Biserică. Preoţii îi sfătuiesc pe enoriaşi să se roage la moaşte, însă cu măsură. Psihologii susţin că procesiunile pot ajuta oamenii, însă autenticitatea moaştelor nu are, în aceste cazuri, relevanţă.

Patriarhia a dat asigurări că noul catalog cu moaştele aprobate de Biserică va fi publicat în cursul acestui an. Astfel, în curând, ortodocşii vor şti exact la rămăşiţele cui se roagă.


comment closed