România se înarmează
By admin On 9 Mai, 2014 At 12:41 PM | Categorized As Timp liber | With 0 Comments

Fabrica de rachete Ploieşti reîncepe producţia.

Dotările armatei trebuie să fie la standarde NATO

rachete 300x168 România se înarmeazăSituaţia incendiară din vecinătatea României, luptele de pe teritoriul Ucrainei pentru menţinerea unităţii ţării, precum şi anexarea Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, determină autorităţile române să regândească strategia de înarmare a ţării, astfel încât fabrica de rachete sol-aer din Ploieşti doreşte să-şi reînceapă activitatea. Reprezentanţii întreprinderii susţin că echipamentele de război pe care le deţine România în momentul de faţă sunt foarte vechi şi trebuie ca ţara noastră să se alinieze standardelor NATO.

Reprezentanţii fabricii de rachete din Ploieşti susţin că rachetele noastre sunt cu rază scurtă, cu autodirijare şi au o rază maximă de acţiune de 10 km şi că nu a existat preocuparea pentru a produce rachete cu rază lungă.

Ministerul Apărării cumpără torpile uşoare antisubmarin

torpile antisubmarin 300x204 România se înarmeazăMinisterul Apărării Naţionale (MApN) va cumpăra, prin Romtehnica, 18 torpile uşoare antisubmarin, a căror valoare este estimată la 16,5 milioane de euro, conform anunţului de achiziţie fiind postat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Torpilele antisubmarin urmează să doteze Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Conform MApN, pentru livrarea torpilelor va fi încheiat un acord-cadru cu un singur agent economic pe o durată de 5 ani. Firmele ce se vor înscrie la licitaţie trebuie să deţină o autorizaţie de securitate. Candidaţii străini care nu au sediul în România trebuie să mai deţină o certificare sau o acreditare acordată de un organism naţional ori internaţional, recunoscut de o ţară UE sau NATO, conform Mediafax. Procedura de licitaţie va fi restrânsă, numărul minim de participanţi preconizat fiind de 3, iar cel maxim de 7. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Garanţia de participare este de aproximativ 330.000 euro şi va fi depusă în etapa a II-a a procedurii numai de către candidaţii selectaţi iar ofertanţii din categoria întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de o reducere cu 50% a garanţiei de participare. O altă condiţie impusă participanţilor este să fi executat, în ultimii 5 ani, livrări de produse similare, în valoare de cel puţin 74,250 milioane de lei.

Dotarea fregatelor cu aceste torpile înseamnă mărirea capacităţii de luptă antisubmarin a navelor fanion din Forţele Navale Române, în contextul în care, pe fundalul tensiunilor din Ucraina, oficialii români subliniază din ce în ce mai des necesitatea alinierii dotării armatei române la standarde cât mai apropiate de cele NATO.

Atitudinile neo-imperiale ale Rusiei par să definească apariţia unui nou război rece

George Maior 300x167 România se înarmeazăDirectorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior (foto), a declarat joi, că Rusia are atitudinile neo-imperiale care par să definească din ce în ce mai mult apariţia unui nou război rece sau neo-război rece.

"Iată, nu trăim timpuri foarte uşoare la graniţele noastre şi vedeţi cum elemente care sunt aparent desuete istoric, referitoare la politici de forţă, la geopolitică, se împletesc cu această revoluţie extraordinară în zona informaţiei şi a tehnologiei. Mă refer la evoluţiile din Ucraina, la aceste atitudini neo-imperiale ale Rusiei, care, din păcate, par să definească din ce în ce mai mult apariţia unui nou război rece sau neo-război rece, care, cu siguranţă, ne va marca evoluţia în această zonă a Europei şi care, cu siguranţă, ne va pune numeroase probleme politice şi geopolitice", a precizat George Maior,  potrivit Hotnews.ro

În opinia lui Maior, autorităţile din ţara noastră vor trebui, pe baza informaţiei şi a analizei, să ia decizii curajoase şi înţelepte şi să-şi protejeze interesele naţionale.

"Toate acestea se împletesc: aspecte de geopolitică, aspecte de politică, aspecte de evoluţie în ceea ce priveşte societatea informaţională şi un stat puternic astăzi trebuie să fie un stat inteligent, care să ştie să gestioneze aceste aspecte care, pe baza informaţiei, a analizei, să încerce să ia decizii strategice curajoase, bune, înţelepte şi să-şi protejeze interesele naţionale şi să utilizeze oportunităţile care i se deschid în favoarea evoluţiei societăţii şi a cetăţeanului", a subliniat directorul SRI.


comment closed