Lovitură pentru Ponta: indexarea accizelor contravine normelor UE
By admin On 8 Noi, 2013 At 10:58 AM | Categorized As Politica | With 0 Comments

România riscă acum şi declanşarea procedurii de infringement.

Ponta mutra 300x212 Lovitură pentru Ponta: indexarea accizelor contravine normelor UEGuvernul Ponta a primit o nouă lovitură. Noua modalitate de calcul a accizelor contravine unor Directive ale Uniunii Europene, scrie Hotnews.ro. Astfel, nu numai că industriile şi consumatorii vor trebui să plătească pentru ineficienţă în colectarea taxelor, dar ţara noastră riscă acum şi declanşarea procedurii de infringement.

Potrivit Directivei 64/2011, cursul de schimb pentru acciza este cel stabilit de Banca Centrală Europeană pentru 1 octombrie, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie. Indexarea accizelor susţinută de Victor Ponta este însă foarte neclară. Nu reiese exact ce se indexează şi cu cât anume se indexează, iar pe lângă acest lucru indexarea cu inflaţia generează inflaţie.

În cazul în care accizele vor fi indexate periodic în funcţie de rata inflaţiei, acest lucru va determina în mod cert preţuri mai mari la alimente şi utilităţi, fapt care se va reflecta în rata inflaţiei. Se remarcă în acest fel generarea unui cerc vicios, tocmai genul interzis de Directivele Europene.

Guvernul Ponta a decis recent să modifice modalitatea de calcul a accizelor care a fost utilizată ani de zile şi utiliza un algoritm simplu – nivelul accizelor de anul viitor depinde de cursul leu-euro anunţat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an.

Ceea ce s-a întâmplat este că în 2013 Banca Centrală Europeană a stabilit la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai mic cu 1,6% faţă de rata de schimb utilizată în acest an. Dacă Guvernul Ponta nu decidea să modifice legislaţia, accizele ar fi scăzut de anul viitor, la fel şi preţurile plătite din buzunarul românilor, ceea ce înseamnă mai puţini bani la bugetul de stat.


comment closed