Dispar medicamentele ieftine
By admin On 8 Feb, 2014 At 10:53 AM | Categorized As Sănătate | With 0 Comments

Medicamentele cu preţuri între 25 şi 30 lei ar putea să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback şi a faptului că sunt nerentabile pentru producători, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian, care a precizat că este vorba de medicamente care acoperă toate ariile terapeutice.

Medicamente 300x169 Dispar medicamentele ieftine“În ultimii doi-trei ani au dispărut de pe piaţă aproximativ 1.000 de medicamente care au fost înlocuite cu altele mai scumpe, ceea ce este în detrimentul pacientului. Vorbim despre toate ariile terapeutice. În fiecare zi dispar medicamente ieftine din portofoliul producătorilor”, a susţinut Damian. El a precizat că scoaterea acestor medicamente din portofolii ar putea fi evitată printr-o regândire a taxei clawback.

“Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România  (APMGR) cer autorităţilor revizuirea imediată a modului de finanţare a deficitului în creştere al sistemului de sănătate, în condiţiile în care taxa clawback a ajuns la un nivel nesustenabil”, a mai spus Damian. Reprezentanţii ARPIM şi APMGR atrag atenţia că, în condiţiile unui buget cu mult sub media europeană, aşa cum este în prezent, şi în condiţiile actualizării listei medicamentelor compensate, finanţarea deficitului exclusiv de către producători, prin taxa clawback, este imposibilă. De asemenea, producătorii de medicamente susţin că este importantă eliminarea adaosurilor distribuitorilor şi farmaciilor din valoarea contribuţiei clawback plătite de producători şi identificarea unor măsuri pentru distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanţului de distribuţie a medicamentelor, începând cu trimestrul II al anului 2014. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că este deschis dialogului şi sâmbătă, 8 februarie, va avea loc o nouă rundă de întâlniri în care aşteaptă soluţii concrete de la aceştia.


comment closed