România a semnat Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.
By admin On 6 Iul, 2014 At 10:40 AM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Guvernul României a semnat la Strasbourg Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, ale cărei puncte-cheie sunt prevenirea agresiunilor, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor. Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii reţelei parlamentare pentru combaterea violenţei împotriva femeilor din timpul lucrărilor sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, informează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Potrivit sursei citate, Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului, ale cărui puncte-cheie sunt prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor.

Domestic violence 1408939 300x199 România a semnat Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.Convenţia Consiliului Europei este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului şi recunoaşte că femeile şi bărbaţii nu sunt doar diferenţiaţi din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri şi comportamente specifice. De asemenea, documentul semnat de România introduce o serie de infracţiuni, precum sterilizarea forţată, mutilarea genitală a femeilor sau violenţa psihică. Neincriminate până acum, acestea vor trebui introduse ca infracţiuni în legislaţiile statelor semnatare ale Convenţiei. În ceea ce priveşte componenta de prevenire, Convenţia prevede schimbarea atitudinilor şi rolurilor, precum şi combaterea stereotipurilor care fac ca violenţa împotriva femeilor să fie acceptată, instruirea de specialişti care să lucreze cu victimele sau includerea ca disciplină în programele şcolare, la toate nivelurile de educaţie, a problematicii egalităţii, mai arată Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Documentul presupune şi măsuri clare de protecţie pe care ţările semnatare trebuie să le ia pentru victimele fenomenului violenţei fizice şi psihice, cum ar fi înfiinţarea de servicii specializate care să ofere asistenţă medicală şi consiliere psihologică şi juridică victimelor şi copiilor lor, precum şi înfiinţarea de suficiente adăposturi pentru aceste victime. Sub incidenţa Convenţiei intră femei şi fete din orice mediu social, indiferent de vârstă, rasă, religie, origine socială, statut de imigrant sau orientare sexuală. În declaraţia făcută cu ocazia semnării documentului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a afirmat că, odată cu semnarea Convenţiei de la Istanbul, femeile din România – victime ale violenței fizice, psihice sau sexuale – nu trebuie să se mai simtă singure sau neputincioase în fața unui fenomen criminal. "Semnarea Convenției de la Istanbul reprezintă un pas firesc, pe care Guvernul României îl face pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Milioane de femei cad pradă acestui fenomen, pe care nu ezit să-l numesc criminal” a mai spus oficialul român.

Rovana Plumb a subliniat că România îşi asumă respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor și promovarea măsurilor active de eliminare a violenţei asupra acestora. "Convenția oferă tuturor statelor semnatare un cadru de prevenire și de protecție față de orice acte de violență asupra femeilor, dublat de sancțiuni ferme și de acțiuni hotărâte împotriva celor care proliferează acest fenomen", a adăugat ministrul.

Până în prezent, Convenţia a fost semnată de 24 de state şi ratificată de alte 11.

 

 


comment closed