Bolile Sănătăţii româneşti
By admin On 6 Iul, 2014 At 10:13 AM | Categorized As Sănătate | With 0 Comments

Calitatea scăzută a serviciilor din spitale şi corupţia

Foto spital 3 300x225 Bolile Sănătăţii româneştiSistemul public de sănătate reprezintă principala opţiune a românilor, pentru că este gratuit, iar oamenii au încredere în doctori, însă are vulnerabilităţi, cauzate de calitatea scăzută a serviciilor, în special în spitale, costurile suplimentare pentru medicamente pe durata internării şi corupţie. Aceste concluzii reies dintr-un studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, cu privire la calitatea serviciilor din cadrul sistemului sanitar românesc şi percepţia asupra corupţiei din sistem.

Potrivit cercetării, sistemul public de sănătate continuă să reprezinte principala opţiune pentru cea mai mare parte a pacienţilor, din considerente ce ţin de gratuitatea şi accesibilitatea serviciilor, de recomandări primite din partea medicilor de familie, dar şi de încrederea în competenţa medicilor din sistemul public. Totuşi, vulnerabilităţile generate de calitatea scăzută a serviciilor, în special în spitale, costurile suplimentare pentru medicamente necesare pe durata spitalizării, precum şi percepţia conform căreia sistemul este profund măcinat de corupţie, la diferite niveluri, continuă să fie percepute ca principalele probleme ale sistemului sanitar românesc.

Un alt aspect important evidenţiat de studiu este faptul că o mare parte a pacienţilor nu cunosc care le sunt drepturile, unii dintre aceştia considerând chiar că ar avea anumite obligaţii care nu sunt în concordanţă cu legislaţia.

În ceea ce priveşte soluţiile propuse de respondenţi pentru asigurarea unui act medical de calitate, acestea vizează, în principal, aspecte precum: asigurarea resurselor materiale şi umane necesare, creşterea nivelului de salarizare şi profesionalizare a personalului medical din sistemul public de sănătate, cât şi îmbunătăţirea comunicării medic-pacient.

Studiul a fost realizat în perioada 18-29 februarie, pe un eşantion de 1.076 persoane, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de minimum 18 ani.


comment closed