Calendar 6 aprilie
By admin On 6 Apr, 2014 At 12:38 PM | Categorized As Uncategorized | With 0 Comments

În 1878, a murit sigheteanul Országh Antal, grafician, traducător, scriitor, fotograf, inventatorul fotografiei lucioase, aşa numite „de porţelan”.

Orszagh Antal mic 227x300 Calendar 6 aprilieOrszágh Antal, s-a născut la Sighet în anul 1818. După studiile în localitatea natală, o perioadă a lucrat ca ucenic în spiţeriile din oraş, apoi illustrator la unele reviste de provincie şi din Pesta. Înrolat subofiţer al armatei imperiale, în 1848 fuge în Italia unde ajunge ofiţer al legiunii dinVeneţia: pleacă şi de aici la Constantinopol unde se ocupă cu fotografia şi lucrează ca interpret. În anul 1853 se mută la Paris unde se face cunoscut ca grafician şi pictor, dar mai ales fotograf. După inventarea fotografiei aşa-numite „de porţelan”, pe care o brevetează în 1856, deschide un atelier în apropierea teatrului „Odeon”. Succesul fotografiilor „de porţelan” a fost de scurtă durată din cauză că ele nu erau rezistente în timp. După amnistia din Imperiul austro-ungar, în anul 1862 se întoarce la Sighet şi apoi la Pesta unde-şi deschide un atelier foto pe strada Kerepesi dar nu are succesul scontat: firma dă faliment şi este nevoit să lucreze ca mic funcţionar la Ministerul Comerţului. S-a sinucis din cauza sărăciei trăgându-şi un glonţ în cap.

Lucrări:

O monografie a Maramureşului ilustrată tot de el. „Husztvár” („Cetatea Hustului”, traducere din limba latină a lucrării lui Simonchich); traducerea romanului “Mohicanii din Paris” de Alexandre Dumas (34 volume, 1854-1861), traducerea romanului “Coliba unchiului Tom” de Hariet Beechet Stowe şi a unori lucrări semnate de Ponsard, Mellesville, George Sand, etc. articole în reviste.

Foto Orszagh 300x217 Calendar 6 aprilie

 

 

 

 

 

 

Foto Orszagh 1 300x164 Calendar 6 aprilie


comment closed