Începând din 1990, la 5 februarie, la Sighetu-Marmaţiei este comemorat Iuliu Maniu, unul dintre marii politicieni ai României interbelice, de numele căruia se leagă nu numai Partidul Naţional Ţărănesc, al cărui preşedinte a fost între anii 1926-1933 şi apoi între 1937-1947 ci, mai ales, Marea Unire din 1918.
După vizitarea muzeului Memorial al Victimelor Comunismului şi Rezistenţei, cei prezenţi s-au oprit la celula în care, fostul prim ministru al României şi-a trăit ultimele clipe de viaţă: preotul greco-catolic Vasile Florea a oficiat o slujbă de pomenire, s-au spus rugăciuni, urmate de cuvântul lui Aurelian Pavelescu, preşedinte PNŢ-CD.
„Nu suntem întâmplător în fiecare an aici la celula lui Iuliu Maniu: acesta este drumul pe care ni l-am asumat cu toţii, drumul de a duce mai departe moştenirea lui Iuliu Maniu. Nu este un lucru uşor. Unii sun chiar că este imposibil, că această moştenire este pierdută definitiv. Dar ea nu vine numai de la Iuliu Maniu: este de fapt moştenirea drumului crucii. Iuliu Maniu este unul dintre marii martiri ai neamului românesc, iar drumul pe care ni l-am asumat şi-l asumăm este acest drum al credinţei, al speranţei în mântuire pentru un neam întreg. Iuliu Maniu, şi cei care murit, nu numai fizic ci şi spiritual, toţi au făcut recurs la actul de credinţă. Noi avem datoria de a duce mai departe Sighetul din inimile noastre, care este un Sighet al crucii, al adevărului pentru acest neam, pentru acest popor. Datoria noastră, mai mult decât o datorie de onoare şi de credinţă, este de a lucra pentru copiii şi nepoţii noştri, a duce mai departe această moştenire” – Aurelian Pavelescu.
comment closed