20% dintre angajaţii români muncesc degeaba
By admin On 29 Ian, 2014 At 02:34 PM | Categorized As Economie | With 0 Comments

Situaţia salariilor din România frizează absurdul şi ar fi subiect de banc dacă aproape 20% dintre angajaţii români nu ar suferi crunt din cauza asta.

empty pocket1 300x225 20% dintre angajaţii români muncesc degeabaPotrivit unui raport al Comisiei Europene (CE), aproape 20% dintre angajaţii români nu câştigă un salariu suficient pentru a-şi asigura traiul, acesta fiind cel mai ridicat procentaj din Uniunea Europeană (UE). România (19%), Grecia (15%), Italia şi Spania (câte 12%) înregistrează cele mai ridicate procentaje de adulţi care au un loc de muncă, dar trăiesc la limita sărăciei, faţă de 9% la nivelul UE, potrivit raportului CE.

Printre factorii care generează această situaţie se numără oferta scăzută de locuri de muncă, ce determină multe persoane să accepte contracte part-time, salariile scăzute sau structura familială. Ponderea angajaţilor cu jumătate de normă (part-time) este mai mare în rândul celor cu venituri insuficiente decât în restul bazei de angajaţi. Persoanele care câştigă sub necesităţi lucrează de asemenea, în medie, mai puţine ore. Productivitatea şi costul forţei de muncă pentru angajator influenţează şi ele angajările şi nivelul salariilor. Angajaţii cu salarii insuficiente reprezintă mai mult de jumătate din populaţia săracă a României. Veniturile din muncă acoperă aproximativ 80% din necesităţile angajaţilor cu salarii insuficiente, diferenţa fiind completată din ajutoare sociale şi pensiile părinţilor. Salariile reduse şi povara fiscală ridicată încurajează munca „la negru“, România având cea mai extinsă economie subterană din UE, reprezentând 28,4% din PIB.


comment closed