Back in the USSR
By admin On 22 Noi, 2013 At 03:44 PM | Categorized As Politica | With 0 Comments

Ucraina se întoarce spre ruşi şi renunţă la acordul de asociere cu UE

back in the ussr 232x300 Back in the USSRUcraina a suspendat, printr-un decret al premierului Mikola Azarov, pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, care ar fi trebuit semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie. Acordul stipulează "suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană" pentru "a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană", după ce a luat în considerare efectele asupra schimburilor comerciale cu Rusia. Kievul a declarat că guvernul a fost determinat să "restabilească volumul schimburilor comerciale pierdut cu Federaţia Rusă".

În acelaşi timp, Kievul propune Moscovei şi Uniunii Europene înfiinţarea unei comisii tripartite pe tema comerţului şi "relansarea unui dialog activ cu Rusia şi ceilalţi membri ai Uniunii Vamale", iniţiat de Rusia, la care ucrainienii sunt invitaţi de mai multe luni să adere. În ciuda noii stări de fapt, preşedintele Ucrainei a dat asigurări că ţara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană, în ciuda suspendării măsurilor.

"Ucraina va continua să meargă pe calea integrării UE. În mod categoric, există dificultăţi pe această cale", a declarat Ianukovici. Retragerea formală a Kievului de la negocierile cu UE reprezintă o victorie diplomatică uriaşă pentru ruşi care şi-au ameninţat de mult timp vecinii cu falimentul. Kremlinul a salutat anunţul. Moscova le-a explicat clar ucrainienilor că aceştia trebuie să aleagă între blocul comercial al UE şi propriile acorduri comerciale cu fostele ţări sovietice.

UE şi poporul ucrainean regretă decizia Kievului privind acordul istoric

Reprezentanta UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a exprimat decepţia întregii alianţe europene faţă de decizia Ucrainei de a suspenda procesul de pregătire a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, decizie împotriva căreia o bună parte din populaţia Ucrainei cât şi mai mulţi parlamentari şi-au manifestat public nemulţumirea pe parcursul aceleiaşi zile. Odată cu anularea acordului ce urma sa fie semnat la Vilnius, Ucraina a încheiat un nou pact cu Rusia ce are ca scop să „restabilească volumul schimburilor comerciale pierdute”. "Noi credem că viitorul Ucrainei se bazează pe o relaţie strânsă cu UE şi rămânem ferm angajaţi faţă de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al acordului, graţie plusului de libertate şi de prosperitate pe care acesta l-ar fi adus", a continuat Catherine Ashton, conform AFP.


comment closed