Ministerul Surprizelor Publice: alţi bani, altă distracţie!
By admin On 22 Ian, 2014 At 07:45 PM | Categorized As Economie | With 1 Comment

Patronii români, forţaţi să-şi upgradeze casele de marcat

chitoiu 300x168 Ministerul Surprizelor Publice: alţi bani, altă distracţie!Toate firmele din România trebuie să-şi schimbe casele de marcat până la finele primului semestru din acest an, trecând la aparate cu jurnal electronic în loc de clasicele role de hârtie, a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu (foto). Măsura, al cărei scop declarat este combaterea evaziunii fiscale, va fi adoptată în următoarele două-trei luni şi va fi implementată în mai multe etape. Astfel, contribuabilii mari sunt primii care trebuie să îşi cumpere case de marcat cu jurnal electronic, urmaţi apoi de firmele mici şi mijlocii şi de microîntreprinderi. Termenul-limită pentru întreaga economie rămâne însă 1 iulie.

În prezent, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, doar unele hypermarketuri deţin astfel de case de marcat, însă şi ele vor fi nevoite să-şi actualizeze programul informatic. „În prezent, avem case de marcat cu role de hârtie. Este foarte greu pentru inspectorii Fiscului să facă verificarea încrucişată a datelor de pe role şi a celor din evidenţa contabilă. Aparatura folosită acum este ineficientă în a depista şi combate evaziunea fiscală“, spune Chiţoiu. Ce se va schimba însă? Ei bine, casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al Fiscului, iar inspectorii vor putea verifica online volumul vânzărilor raportate. „Este o măsură care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii. Acum, deşi avem case de marcat, nu avem niciun control asupra datelor înscrise în evidenţa contabilă“, mai spune ministrul de resort. Adevărul este că însăşi legea lucrează împotriva Fiscului. Este ironic faptul că autorităţile au stabilit un termen foarte scurt pentru păstrarea rolelor de hârtie, iar inspecţia fiscală nici nu ajunge la multe firme din România. Ba mai mult, există chiar şi case de marcat nefiscalizate, dar asta este o altă poveste.

Reacţii vehemente

Evident, noua măsură a MFP nu a fost primită bine de mediul de afaceri constănţean. „Aparent, 60 euro nu e o sumă mare, nu e un capăt de ţară. Dar orice cheltuială se adună. S-au scumpit carburanţii, vine o nouă acciză suplimentară, apare taxa pe stâlpi, cresc preţurile la curent şi la gaze, iar acum se impune o cheltuială nouă cu casele de marcat“, spune directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru. El consideră că tot controlul pe teren „este mama rezultatelor“, întrucât, ca şi până acum, „dacă omul vrea să facă evaziune, face“. Practic, singurul lucru care ar opri furtul din bugetul de stat este ca managerul să ştie că sunt şanse mari ca Fiscul să-l prindă şi să-l amendeze. Alte voci spun că Fiscul face toţi aceşti paşi pentru a recupera pierderile uriaşe cauzate anul trecut (şi chiar şi în prezent) de reorganizarea instituţiei. „Dacă MFP face experimente, să le facă pe buzunarul său, nu pe al oamenilor de afaceri. Să vină şi cu resursele, să ne dea casele de marcat noi şi să deducă de la el. Aşa cum Fiscul visează la o Românie fără evaziune, şi eu visez să ajung pe Lună, dar nu cer bani altora pentru nava spaţială“, comentează şi preşedintele Patronatului IMM din Constanţa, Iulian Gropoşilă. Iniţiativa MFP (care se poate schimba substanţial în următoarele zile, nefiind exclusă o amânare) este rezumată printr-o zicere care s-a înrădăcinat, în ultimele două decenii şi jumătate, în ţara noastră – alţi bani, altă distracţie!


Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ivan spune:

    Asta da guvern,imediat o sa platim si aerul care il respiram,sau de cate ori iesi pe strada pe domeniul public,ce o sa mai inventeze.USL am vrut,asta avem,i-am ales ,trebuie sa-i suportam.