„Şcoala cu 16 clase” trece din patrimoniul Ministerul Învăţământului în cel al municipiului
Luni, 20 ianurie, la Primăria Sighet a fost definitivată procedura de preluare a „Şcolii cu 16 clase”, de către administraţia locală de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi, respectiv, AGECOM SA, constructorul şi titularul investiţiei, în scopul finalizării lucrării.
„Procedura nu a fost simplă, având în vedere faptul că această construcţie a fost începută cu foare mulţi ani în urmă şi, de atunci, se tot chinuie lumea să o termine. Urmează să facem partea strict administrativă care înseamnă emiterea unei hotărâri de consiliu local” explică viceprimarul Horea Scubli. „Au fost nişte probleme legate de custodiile care există în legătură cu clădirea, respectiv obiecte de instalaţii şi materiale de construcţii depozitate, şi s-ar putea să existe pierderi în sensul că au fost plătite şi nu au fost puse în operă: unele s-au degradat, cele cu perioadă de garanţie s-au dus… dar, în general, problema este sub control”.
În ceea ce priveşte utilizarea clădirii, viceprimarul a declarat că administraţia publică locală se gândeşte la înfiinţarea unei şcoli cu clase sportive, intenţie justificată în primul rând de proximitatea Sălii Polivalente.
„Şcoala cu 16 clase” a fost începută odată cu construcţia Sălii Polivalente
În urmă cu mai bine de şaisprezece ani, odată cu construirea Sălii Polivalente (şi în proiect comun cu aceasta) la Sighetu-Marmaţiei demara construcţia unei şcoli numită "cu 16 săli de clasă". Între timp, Polivalenta a intrat în circuitul firesc al vieţii sportive al municipiului, în timp ce şcoala cu pricina a intrat în… circuitul tocării banilor, a mişcării hârtiilor, a tensiunilor dintre administraţia publică locală sigheteană şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), cele două instituţii aruncându-şi mâţa moartă dintr-o ogradă în alta, ca apoi să intre pe linie moartă. Ca să nu se ajungă prin instanţe din cauza datoriilor şi penalităţilor acumulate, în decembrie 2006, Guvernul a dat 4,3 miliarde lei vechi Consiliului Local Sighet, ISJ urmând să predea şcoala cu acte în regulă, lucru care – nu ştim din ce motive dar, e clar că nu "clare" – nu s-a întâmplat. În 2007, ISJ a mai primit cam opt miliarde lei vechi pentru finalizarea lucrării, şcoala urmând a fi re-predată. Constructorul în subantrepriză de atunci s-a apucat de lucru dar a muncit degeaba: banii au fost blocaţi la Ministerul Finanţelor. Chiar fără bani, lucrările au mai continuat o vreme deoarece trebuia rezolvată siguranţa clădirii, aşa că s-au pus ferestrele şi uşile, şi a fost asigurată paza. Apoi, constructorul s-a lăsat păgubaş şi s-a retras. Chiar dacă "de jure" clădirea nu aparţie Consiliului Local Sighet ci ISJ, "de facto" tot în ograda administraţiei locale este aşa că, Primăria a făcut ce a putut să asigure în continuare paza clădirii care, în timp, începea să se împuţineze ba cu un calorifer, ba cu o uşă sau chiuvetă… Nici în 2011, soarta clădirii "în roşu" nu părea mai roză dar, administraţia de atunci spera de mai bine: în bugetul local, şcolii i-au fost alocate fonduri. La data aceea se spera ca două şcoli să fie comasate pentru a elibera Şcoala "Ion Buteanu", a cărei clădire să poată fi folosită la altceva. Trecut-au anii… În 2013, în urma cedării Palatului Culturii către Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, a apărut problema relocării celor trei instituţii din clădire, respectiv Casa Municipală de Cultură, Şcoala de artă „Gheorghe Chivu” şi Biblioteca municipală „Laurenţiu Ulici”, astfel că se punea din nou problema lipsei de spaţii, subiectul fiind din nou în atenţia administraţiei. În primăvara anului trecut, Primăria Sighet a început demersurile pentru a trece şcoala în patrimoniul administraţiei publice locale: primarul Ovidiu Nemeş a contactat surse din Ministerul Educaţiei pentru a obţine cele aproximativ 40 de miliarde lei vechi pentru finalizarea lucrărilor.
comment closed