2014 – Anul Brunei de Maramureş
By admin On 18 Ian, 2014 At 01:35 PM | Categorized As Actualitate, Prima pagina | With 0 Comments

La împlinirea a 55 de ani de la recunoaşterea rasei, Asociaţia Crescătorilor de Taurine (ACT) “Bruna-Schwyz”, în parteneriat cu Prefectura Maramureş şi Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, organizează „Anul Brunei de Maramureş”, cu o serie de evenimente ce se vor derula de-a lungul întregului an.

Dorel Codrea 1 300x225 2014 – Anul Brunei de Maramureş „Rasa Bruna de Maramureş este un simbol atât pentru zona Maramureşului Istoric cât şi pentru multe regiuni din ţară unde, în anii de glorie, rasa avea o pondere de 80-90%” argumentează inginerul Dorel Codrea, preşedintele fondator al ACT „Bruna-Schwyz”.

„În acest an marcăm 55 de ani de la recunoaşterea oficială a Brunei de Maramureş în ideea unei populaţii distincte, reprezentative şi, mai ales, valoroase de taurine. Consider importantă marcarea evenimentului, mai ales într-o perioadă nu dintre cele mai bune pe care o parcurge rasa. În această degringoladă de informaţii şi de influenţe din toate părţile, crescătorii intră într-o zonă de derivă în raport cu atitudinea faţă de o valoare autentică a zonei şi cred că ne lipsim inclusiv de acel patriotism local de care să fim mândri că avem privilegiul ca ceva de valoare să se numească „de Maramureş”. Irosim prea uşor munca pe care alţii, înaintea noastră, au depus-o de-a lungul câtorva generaţii ca Bruna să ajungă un simbol, la un brand. În prezent, rasa este peeiclitată de lipsa unei strategii clare, de o anumită modă de a aduce rase dinafară, rase considerate mai bune doar prin prisma unor informaţii superficiale, incomplete, neluând în calcul întergul aspect care ţine de adaptabilitate, de nivelul de performanţă, de calităţile rasei Bruna şi, nu în ultimă instanţă, de valorificarea resureselor locale. Din păcate, aceste rase străine aduse la noi ajung ca după o perioadă scurtă să clacheze. De fapt nici nu sunt rase ci doar nişte populaţii , un amestec de rase, a căror exemplare se vând la un preţ mai mic, asta fiind singura lor calitate. Ori acest lucru poluează populaţia de taurine din zonă cu exemplare mult sub calităţile Brunei. Mă doare inima văzând că atitudinea şi comportamentul nostru este în totală contradicţie cu ceea ce ar trebui să fie”.

„Prin declararea anului 2014 drept „Anul Brunei de Maramureş” vrem să atragem atenţia asupra calităţilor pe care rasa le-a dobândit de-a lungul timpului: este rasa cu cea mai bună componentă proteică în lapte, dă cu 10% mai mult decât orice altă rasă la producţia de brânzeturi, are o adaptabilitate deosebită la zona noastră, are o viaţă lungă, fătări de multe ori „anul şi viţelul”, nu are probleme de reproducţie atunci când i se acordă un minim de atenţie, elemente minime de furajare şi intreţinere. Este o rasă perect adaptată zonei”.

Dorel Codrea 1 300x246 2014 – Anul Brunei de Maramureş „Seria de evenimente dedicate „Anului Brunei de Maramureş” este în aşa fel concepută încât să transmită mesaje atât crescătorilor cât şi instituţiilor de decizie de la nivel judeţean şi guvernamental. Vom avea seminarii, întâlniri cu crescătorii şi specialiştii cadre universitare prin care să trezim interesul celor vizaţi. Deasemenea, organizăm un  colocviu în care încercăm să punem în balanţă şi echilbru măsurile pe care statul ar trebui să le ia în viitor. În cadrul seminarului internaţional vom compara rezultatele obţinute de crescători din Europa şi SUA. Nu în ultimul rând, vom continua tradiţia concursurilor tematice în şcoli, pentru că există un orecare dezinteres faţă de profesiunea de zootehnist şi, în acest fel, dorim să restârnim curiozitatea şi interesul copiilor şi să-i determinăm să se întrepte spre această ramură a economiei. Vom avea şi lansări de reviste şi chiar a unei cărţi despre Bruna, publicaţii în care vom încerca, din nou, să punctăm elementele de forţă ale rasei şi, nu în ultimul rând, vom ilustra cele amintite prin organizarea unei expoziţii cu animalele pe care le considerăm reprezentative”.      

 


comment closed