Zig Zag a ajuns la Sighet
By admin On 15 Noi, 2014 At 02:50 PM | Categorized As Prima pagina, Timp liber | With 0 Comments

Un drum iniţiatic pentru promovarea României frumoase.

Zig Zag 300x198 Zig Zag a ajuns la SighetUn grup de 14 tineri, cu vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani, au renunţat la activităţile cotidiene, au făcut sacrificii, şi au pornit hai-hui (zig-zag, cum spun ei) prin ţară pentru a o cunoaşte, pentru a promova România frumoasă şi românii de succes. Au pornit de la Iaşi, în luna august şi, după ce au trecut prin judeţele Bucovinei, au poposit în drumul lor în Maramureş.

„Ideea asta a venit de la unul dintre prietenii noştri care a decis să plece singur într-o excursie, să cunoască toată România, să înveţe câte ceva în fiecare oraş, pentru că fiecare oraş are personalitatea şi personalităţile lui, şi ai de învăţat de la fiecare. „Cum să pleci singur, vrem şi noi!”, i-am spus. În timp, am pus lucrurile la punct: ne-am făcut un traseu, am hotărât ce-o să facem, ne-am gânndit la ideea de a face un site, un blog, o pagină de facebook, să promovăm locurile şi oamenii pe care-i întâlnim şi să spunem ce-i de văzut în localităţile respective, atât locurile care sunt deja mediatizate cât şi cele de care nu ştie lumea, pe care le descoperim noi. Ne-am stabilit o dată: plecăm pe 16 august. Asta pentru că 15 august e ziua de naştere a celui care a venit cu ideea. Şi ne-am zis că sărbătorim ziua lui, şi-apoi plecăm . Aşa a şi fost: am plecat pe 16 august din Iaşi, unde ne-am format ca grup. Primul judeţ a fost Botoşani-ul, unde am stat o lună. Pe urmă am plecat la Suceava. Fiind un judeţ mai mare, am stat o lună şi jumătate. A urmat Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, pe urmă am venit în Maramureş. Am stat două săptămâni în Vişeu de Sus şi acum la Sighet. Tot o lună jumătate vrem să stăm şi în Maramureş. Ce vrem să facem? Să promovăm România frumoasă” ne-a declarat  unul dintre temerari, Constantin Palade, de la care am aflat că dacă se găsesc doritori să li se alăture, sunt bineveniţi.

O tradiţie medievală

Urmând o tradiţie medievală, în care cel ce voia să înveţe o meserie, devenea mai întâi ucenic şi, după ani buni de ucenicie, calfă. Calfa trebuia să-şi încununeze învăţătura cu o lucrare proprie, care să-i certifice măiestria. Înainte de a fi recunoscut meşter, de către membrii breslei, el trebuia să facă o călătorie într-o altă ţară, pe parcursul căreia trebuia să se întreţină singur din practicarea meseriei sale. Abia la sfârşitul călătoriei, la întoarcere, i se acorda titlul de Meşter. Pe lângă drumul iniţiatic (la cărui scop final era autorealizarea), călătoriile calfelor au contribuit la întărirea legăturilor cu centrele meşteşugăreşti europene şi la dezvoltarea principalelor meşteşuguri, devenite ulterior importante activităţi industriale.

Pentru curioşi

Echipa „Zig Zag prin România” se autofinanţează prin diferite parteneriate, are o organigramă proprie, cu atribuţiuni împărţite în aşa fel încât fiecare să contribuie la promovarea locurilor şi oamenilor şi, deasemenea, să poată acoperi cât mai bine ceea ce le pot oferi locurile pe unde poposesc.

Membrii echipei: Milea Constantin Cristian Milea (Roman), Alexandru Damaschin (Iaşi), Iulian Oancia (Bacău), Mihai Sîrbu (Roman), Ştefăniţă Ciubotaru (Iaşi), Adelina Elena Ababei (Iaşi), Radu Dascălul (Tecuci), Dumitru Pascariu (Frasin, jud. Suceava), Laura Chihaia (Iaşi), Marian Oancia (Bacău), Constantin Florin Minea (Iaşi), Constantin Palade (Bacău), Ionuţ Tihulcă (Suceava) şi Elena Andreea Acăprăriţei (Iaşi).

Pentru informaţii detaliate şi pentru a le urmări drumul, accesaţi pe internet „Zig Zag prin România”. 


comment closed