Raport ANSVSA
Un raport al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru anul 2012, arată că aproape un sfert din fructele şi legumele de pe piaţă, de producţie românească sau din import, conţin urme de pesticide. Citricele turceşti şi merele româneşti conţin cele mai multe pesticide. Din cele peste 3.000 de probe analizate, 25% conţineau reziduuri de pesticide, iar aproape 10% dintre ele aveau cantităţi de substante toxice peste limita admisă de lege. Pesticidele cele mai frecvente sunt methidathion, imazalil, tiabendazol, chlorpyrifos şi pyrimethamil. Deşi necesare pentru protejarea de dăunători şi prevenirea contaminării cu germeni periculoşi pentru om, pesticidele însele reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră atunci când nivelul admis este depăşit.
Cele mai vulnerabile sunt persoanele sensibile, bolnavii cronic şi vârstnicii. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a atras atenţia, într-o intervenţie TV, asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste pesticide, sfătuind consumatorii să aleagă fructe şi legume, pe cât posibil, produse în UE, unde reglementarea utilizării pesticidelor este mult mai severă, statele membre având obligaţia să implementeze programe de reducere la minimum a nivelului de pesticide. De asemenea, Mencinicopschi a insistat asupra necesităţii spălării temeinice înainte de a consuma fructele şi legumele cu tot cu coajă. De asemenea, fructele şi legumele pot fi lăsate în apă rece timp de 15 secunde după ce au fost spălate, pentru a reduce la minimum nivelul de reziduuri de pesticide. Totuşi, în cazul persoanelor cu probleme de sănătate sau sensibile, medicul recomandă consumul fructelor fără coajă, în pofida faptului că prin îndepărtarea acesteia se pierd nutrienţi importanţi. Pentru o mai mare siguranţă, fructele şi legumele pot fi spălate cu perii speciale. Fără săpun, fără detergent, însă!
comment closed