Cu 13 mii mai puţine paturi contractate la nivel naţional în ultimii 3 ani
Spitalele din România au prea multe paturi, este concluzia unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Numărul de paturi aprobat pentru spitale va scădea cu 4.177 până în 2016, când se urmăreşte atingerea mediei europene la acest capitol, potrivit documentului.
Numărul de paturi contractate la nivel naţional a scăzut cu peste 13 mii între 2010 şi 2013, însă datele înregistrate arată că România se menţine la valori superioare mediei europene de număr de paturi la 100.000 de locuitori, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Una dintre raţiunile pentru scăderea numărului de paturi este faptul că unele secţii, pe anumite specialităţi, sunt supraaglomerate, iar altele sunt subutilizate sau deficitare. O altă raţiune este aceea că România s-a angajat, prin acordurile cu organismele europene şi internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială), să revizuiască structura spitalelor şi să continue restructurarea acestora.
Pentru 2015 şi 2016 se propune o scădere cu câte 1.000 de paturi, pentru a se atinge indicatorul de 4,8 paturi la 1.000 de locuitori.
Precizăm că numărul total de paturi, aprobat anual la nivel naţional şi detaliat pe judeţe, reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele publice şi private din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
comment closed