94 de ani de la moartea sigheteanului care a fondat o facultate în Germania
By admin On 9 Dec, 2014 At 11:59 PM | Categorized As Editorial | With 0 Comments

Faptul că în automobile folosim acumulatoare, că avem telefonie prin cablu, că facem "raze" la spital şi multe alte lucruri intrate în firescul cotidian se datorează în mare parte unui savant sighetean.

Dolezalek mic 227x300 94 de ani de la moartea sigheteanului care a fondat o facultate în GermaniaFriederich (Ferenc) Dolezalek s-a născut la 5 februarie 1873 la Sighet, într-o familie de ingineri de mină şi farmacişti de la care de mic a deprins tainele meseriei. După terminarea studiilor medii în oraşul natal, la vârsta de 20 de ani se înscrie la Technische Hochschule (Şcoala Superioară Tehnică) din Hannover, apoi la Universitatea din Göttingen, Germania, unde-l va avea profesor, apoi coleg şi colaborator pe Walther Nernst, laureat al Premiului Nobel pentru chimie.

Dolezalek aparat 188x300 94 de ani de la moartea sigheteanului care a fondat o facultate în GermaniaÎnteresat deopotrivă de chimie şi de fizică (teza de doctorat susţinută la vârsta de numai 25 de ani este legată de termodinamica amestecurilor omogene), în anul 1896 brevetează o invenţie care va fi folosită de Wihelm Conrad Roentgen în dezvotarea aparatului care-i poartă şi azi numele şi este folosit în toate spitalele din lume. Aparatul inventat de Friedrich Dolezalek este un electrometru-cuadrant utrasensibil, folosit printre altele la verificarea legilor lui Ohm şi la determinarea constanţei dielectrice. Succesul invenţiei îi sporeşte elanul creativ şi în anul următor elaborează teoria acumulatoarelor cu plumb.

Din anul 1900 este invitat să lucreze în cercetare la Institutul de Fizică şi Chimie din Berlin ca apoi, celebra firmă Siemens & Halske să-l angajeze pentru a dezvolta utilizarea telefoniei prin cablu la mare distanţă şi utilizarea curentului alternativ.

Institutul Doezalek Fizica Chimie 300x200 94 de ani de la moartea sigheteanului care a fondat o facultate în GermaniaÎncepând din anul 1904 îl găsim profesor la diferite universităţi din Germania şi director al Institutelor de Fizică din Göttingen şi Charlottenburg din Berlin unde pune bazele teoriei amestecurilor binare şi a soluţiior saturate. Intensa activitate de cercetare a savantului sighetean nu este întreruptă nici de Primul Război Mondial, folosind perioada şi investiţiile militare pentru a pune bazele Institutului de Cercetări de Chimie, Fizică şi Electrochimie din Göttingen (foto) care-şi va deschide porţile în toamna anului 1919. Din păcate, marele savant Friedrich Dolezalek nu s-a putut bucura prea mult de succesele institutului pentru că a murit la Berlin la 10 decembrie 1920, exact în ziua în care fostului profesor, coleg, colaborator şi prieten apropiat Walther Nernst i se decernează Premiul Nobel pentru chimie.

Dolezalek book 207x300 94 de ani de la moartea sigheteanului care a fondat o facultate în GermaniaApreciat şi respectat în cercurile ştiinţifice, lucrările lui Friedrich Dolezalek sunt studiate de studenţii facultăţilor de fizică şi chimie iar invenţiie lui se află la loc de cinste în muzeele din Germania, Sardinia, Marea Britanie şi SUA, numele de Friedrich Dolezalek figurând alături de cel al localităţii natale, Sighetu-Marmaţiei, în enciclopediie de specialitate din întreaga lume.  


comment closed