Cu toate că galeriile de artă îi vând lucrările la sume de zeci de mii de euro iar semnătura lui o găsim sute de ilustraţii, caricaturi şi benzi desenate pentru copii şi, de asemenea, pe coperta unor volume dedicate artei cinematografice, numele lui Szakmáry László este complet necunoscut sighetenilor, asta şi datorită faptului că, deocamdată, nu a fost publicată o biografie a artistului.
Din presa ultimilor o sută de ani şi din puţinele informaţii oferite de paginile web ale galeriilor de artă, aflăm că Szakmáry László s-a născut în anul 1903 la Sighet, că a urmat clasele liceului piarist şi, la îndemnul părinţilor, a îmbrăcat rasa călugărilor franciscani. Când, în anul 1921, eparhiile piariste de pe teritoriul României Mari s-au unit sub aşa-numita Viceprovincie Română a Ordinului Piarist care a primit de la Guvernul României dreptul de a avea doar două şcoli, una la Cluj şi alta la Timişoara, cea de la Sighet fiind închisă, elevii liceului fiind obligaţi a-şi continua studiile în limba română, tânărul László îşi se înscrie la seminariul din Budapesta. În paralel cu studiile teologice, este elev al Academiei de Muzică, la clasa de compoziţie a profesorului Siklós Albert. Cariera de muzician este marcată în anii ’30 de un studiu pentru pian care a cucerit premiul juriului în Eleveţia: urmează de o serie de compoziţii de factură religioasă, piesele corale fiindu-i cântate şi azi în bisericile romano-catolice, iar fonoteca radio păstrează o serie de sonate în interpretarea pianistei Varjú Irma.
Cu toate succesele din domeniul muzicii, Szakmáry László s-a făcut cunoscut ca grafician: sub semnătura „Szaky”, a publicat unul dintre cele mai îndrăgite benzi desenate dedicate copiilor („Mackó Bruncsi kalandjai”[„Aventurile ursuleţului Bruncsi”]) şi a ilustrat o serie de cărţi de poveşti. Dincolo de aceste lucrări, Szakmáry László a publicat caricaturi, a fost redactor al revistei „Szinházi Élet” („Viaţa teatrală”) perioadă în care i-au apărut mai multe volume de studii privind arta şi tehnica cinematografică. De-a lungul anilor, a participat cu lucrări de pictură şi sculptură la expoziţiile de grup ale plasticienilor vremii, în prezent fiind unul dintre cei mai bine cotaţi plasticieni de galeriile de artă europene.
Szakmáry László a murit la 21 decembrie 1993.
comment closed