Salomon Isacovici, un scriitor sighetean controversat.
By admin On 7 Feb, 2015 At 02:00 PM | Categorized As Editorial | With 0 Comments

A murit la 8 ebruarie 1998, în Quito, Ecuador.  

2 Isacovici 199x300 Salomon Isacovici, un scriitor sighetean controversat.Salomon Isacovici s-a născut pe malul Tisei, la Sighet în anul 1924, într-o familie de fermieri cu opt copii. După o copilărie fericită şi ferită de griji în care a studiat atât cursurile heder-ului cât şi ale yeshivei locale, în anul 1944 este deportat împreună cu familia în lagărele de exterminare din Auschwitz şi Birkenau unde, deşi împuşcat, scapă cu viaţă şi este transferat în lagărul Gross-Rosen de unde va fi eliberat de armata americană.

Întors acasă, află că întreaga avere i-a fost furată iar casa ocupată; se alătură mişcării sioniste cu intenţia de a emigra în Palestina dar renunţă la idee pentru ca, în anul 1948, să-şi urmeze iubita în Ecuador, cetăţeania căreia o va primi în 1958. Devenit între timp um om de afaceri de 3 Isacovici 300x188 Salomon Isacovici, un scriitor sighetean controversat.succes şi prosper, îşi dedică o bună parte din timp pentru a lupta pentru drepturile indigenilor ecuadorieni a căror tratament din partea autorităţilor spaniole era similar cu cel al evreilor sub ocupaţia nazistă, fapt care-i va provoca o serie de neplăceri din partea unor prelaţi romano-catolici locali printre care şi oprirea de la publicare a romanului „A7393: Hombre de Cenizas” („A7393: Omul de Cenuşă”), carte care va vedea lumina tiparului abia în anul 1990 în Mexico.

5 Isacovici 197x300 Salomon Isacovici, un scriitor sighetean controversat.Romanul „A7393: Omul de Cenuşă” descrie copilăria în Sighetul natal, anii petrecuţi sub teroarea nazistă şi apoi emigrarea în Ecuador. Considerat „o mărturie crudă a lagărelor naziste”, romanul „Omul de cenuşă” a avut un succes comercial şi de critică, în 1991 fiindu-i decernat premiul „Fernando Jeno”.

Traducerea în limba engleză, iniţiată de Universitatea din Nebraska, SUA, a fost însoţită de o controversă: Juan Manuel Rodriguez care a contribuit la corectarea limbii spaniole a textului original, a afirmat că romanul este o ficţiune în care a 4 Isacovici 166x300 Salomon Isacovici, un scriitor sighetean controversat.incorporat texte proprii şi, ca atare, trebuie considerat coautor, şi să beneficieze de drepturi egale. Ulterior, controversa a fost considerată un exemplu de „uzurpare literară” şi o încercare antisemită de a diminua, dacă nu chiar nega, sinistrele experienţe trăite de supravieţuitori. Până la urmă, varianta în limba engleză a văzut lumina zilei în anul 1999 sub titlul „Man of Ashes” avându-l pe copertă pe Juan Manuel Rodriguez ca şi coautor. Din păcate, Salomon Isacovici n-a trăit să apuce apariţia cărţii în limba engleză: a murit de cancer în Quito, la 8 februarie 1998.


comment closed